Sertifioitu siemen voidaan jäljittää alkumetreille saakka

2. joulukuuta 2019

Sertifioidun eli virallisesti tarkastetun kylvösiemenen käyttäminen takaa viljelijälle laadukkaan sadon sekä ammattiviljelmillä että kotikäytössä. Sertifioitu siementavara on hyvälaatuista ja täyttää lainsäädännön laatuvaatimukset. Sertifioitu kylvösiemenen voidaan jäljittää ja siitä tiedetään missä se on tuotettu, mitä tarkastuksia sille on tehty ja mikä on siemenen laatu.

Sertifioidussa siementuotannossa jokainen erä pystytään jäljittämään uuden lajikkeen alkumetreille saakka. Tämä perustuu siementen tuotantojärjestelmään, jossa on määrätty jokaiselle lajille, montako sukupolvea siitä voidaan tuottaa. Ohralla, kauralla ja vehnällä korkein siemenluokka on esiperussiemen, tästä siemenluokasta tuotetaan perussiementä ja perussiemenestä tuotetaan sertifioidun siemenen 1. sukupolvea, josta taas tuotetaan sertifioidun siemenen 2. sukupolvea. Sertifioidun siemenen 2. sukupolvi on siemenluokka, jota myydään esimerkiksi leipä-, rehuviljan tai mallasohran viljelijälle.

Nurmi- ja nurmipalkokasveilla sekä öljy- ja kuitukasveilla sukupolviketju on lyhyt, esiperussiemenen jälkeen on perussiemenluokka, josta saa tuottaa sertifioitua siemenluokkaa.

Vakuustodistuksen väri kertoo siemenluokan

Jokaisella siemenluokalla on oma vakuustodistuksen väri. Värit ovat samat kaikissa EU:n maissa ja lisäksi myös niissä Euroopan ulkopuolisissa maissa, jotka ovat mukana OECD:n siementuotantojärjestelmässä. Esiperussiemenen vakuustodistus on valkoinen, jossa on violetti lävistäjä, perussiemenen vakuustodistus on kokonaan valkoinen, sertifioidun siemenen 1. sukupolven vakuustodistus on sininen ja sertifioidun siemenen 2. sukupolven vakuustodistus on punainen. Siemenseosten vakuustodistus on vihreä.

Kauppaerällä yksilöity tunnus, siemenviljelyksellä viljelystarkastusnumero

Siementä pystyy jäljittämään lisäksi kauppaerällä ja viljelystarkastusnumerolla. Suomessa on käytössä järjestelmä, jossa jokaiselle kauppaerälle annetaan yksilöllinen tunnus, ja tätä tunnusta käytetään niin kauan kuin erää on olemassa. Kauppaerä on merkitty vakuustodistukseen, josta ostaja voi sen tarkistaa.

Toinen merkittävä tunnus on viljelystarkastusnumero. Jokaiselle siemenviljelykselle on oma tunnistenumero. Lisäksi toimijan, joka pakkaa, maahantuo tai markkinoi siementä, on pidettävä toiminnastaan tiedostoa. Tiedostoon toimijan on merkittävä kauppaeräkohtaisesti kenelle erää on myyty. Jos erässä ilmenee ongelma, niin toimija pystyy jäljittämään erän ostajalle saakka.

Vakuustodistukset_pieni.jpg

Vakuustodistuksia.

Lue lisää: 
Sertifiointi ja vakuustodistukset

Lisätietoja:
Ritva Vallivaara-Pasto, Ruokavirasto, p. 040 833 2482