Legionellariskit multa- ja kompostituotteissa – THL ja Ruokavirasto tiedottavat uudelleen

19. kesäkuuta 2025

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä Ruokavirasto varoittivat jo alkukesästä legionellabakteerin aiheuttamasta riskistä, joka liittyy multa- ja kompostituotteisiin. Lisäksi asiasta tiedotettiin erikseen talouden toimijoita Ruokaviraston toukokuun uutiskirjeessä.

Tartuntatapauksia ilmenee edelleen, ja epäilyt kohdistuvat erilaisiin kasvualustoihin ja orgaanista ainesta sisältäviin maanparannusaineisiin kuten puutarha- ja kukkamultiin. Osa potilaista on sairastunut vakavaan keuhkokuumeeseen eli legionelloosiin, joka on vaatinut tehohoitoa. Ruokaviraston saamien tietojen mukaan tautitapaukset liittyvät useiden eri valmistajien tuotteisiin.

Tilanteen vakavuuden vuoksi THL ja Ruokavirasto tiedottavat asiasta uudelleen valtakunnallisesti. Lisäksi multatuotteiden myyntipaikkoihin toimitetaan erillinen tiedote, jonka liitteenä on ohje turvallisesta käsittelystä multatuotteiden ostajille.

Ruokavirasto kehottaa multatuotteiden valmistajia ja markkinoille saattajia varmistamaan, että käyttäjät saavat riittävästi tietoa tuotteiden turvallisesta käytöstä. Tämä tulee huomioida tuotteiden käyttöohjeissa. Ensivaiheessa valmistajia ja markkinoille saattajia pyydetään lisäämään turvallisen käytön ohjeet omille verkkosivuilleen.

Multatuotteiden valmistuspaikoissa on huolehdittava työntekijöiden työturvallisuudesta tarjoamalla riittävä suojavarustus. Pölylle altistuttaessa on käytettävä FFP3-luokan hengityksensuojainta tai muuta vastaavaa vähintään samantasoista ammattikäyttöön tarkoitettua suojainta.

Lisätietoa legionellabakteerille altistumisen ehkäisystä löytyy Ruokaviraston ja THL:n verkkosivuilta.

THL ja Ruokavirasto varoittavat multatuotteiden legionellariskistä – Uudellamaalla muutamia vakavia tehohoitoa vaatineita tautitapauksia ikääntyneillä tänä keväänä

Legionella (THL)

Työturvallisuusohjeet maanparannusaineiden ja kasvualustojen käsittelijöille legionellabakteerilta suojautumisen varalle (Ruokavirasto)

Turvalliset työtavat tarpeen legionellabakteerilta suojautumiseen (Ruokavirasto)

Kotipuutarhuri, oikeilla työtavoilla vältät legionelloosin (Ruokavirasto)

Yhteystiedot

Merja Torniainen (paikalla 19.6. asti ja 21.7. alkaen)
p. 029 520 5077
lannoitevalvonta@ruokavirasto.fi

Tarja Alainen
p. 029 520 4114
lannoitevalvonta@ruokavirasto.fi