Muista kasvinterveysvaatimukset, kun tuot käytetyn koneen EU:n ulkopuolelta

14. helmikuuta 2024

Käytetyille maatalous- ja metsätalouskoneille on kasvinterveysvaatimuksia EU:n ulkopuolelta tuotaessa. Esimerkiksi Norja ja Britannia ovat EU:n ulkopuolisia maita. Vaatimukset koskevat esimerkiksi traktoreita ja monia pellolla ja metsätaloudessa käytettäviä koneita. Vaatimukset koskevat vain käytettyjä koneita.

Kasvinterveysvaatimusten tarkoituksena on estää kasvintuhoojien kuten maalevintäisten kasvitautien leviämistä koneiden välityksellä.

Koneella pitää olla kasvinterveystodistus (Phytosanitary Certificate). Tarkista jo ennen koneen tilaamista Ruokaviraston verkkosivuilta, kuuluuko kone todistusta vaativiin tullinimikkeisiin. Tullista voit tarkistaa, mille koodille kone kuuluu. Koneen lähettäjä hakee todistusta lähtömaan kasvinterveysviranomaiselta. Koneen pitää olla puhdistettu kasvi- ja maa-aineksesta, että todistuksen voi saada.

Kone pitää ilmoittaa EU:n Traces-järjestelmään ennen sen saapumista EU:n alueelle. Ilmoituksen tekee maahantuoja tai huolitsija. EU-maa, jossa kone tulee unionin alueelle, tekee koneelle asiakirjatarkastuksen. 10 % koneista tarkastetaan fyysisesti.

Kasvinterveystodistuksella tuotava kone pitää tuoda Suomeen sallitun rajatarkastusaseman kautta. Jos kone tulee Suomeen toisen EU-maan kautta (esim. Norja-Ruotsi-Suomi), se voi ylittää Suomen rajan millä tahansa rajatarkastusasemalla.

Jos tuot koneita säännöllisesti EU:n ulkopuolelta, rekisteröidy Ruokaviraston kasvinterveysrekisteriin.

Lisätietoa: