Tupakan rattle virus heikentää perunan satoa

1. kesäkuuta 2020

Kansainvälisenä kasvinterveysvuonna 2020 Ruokavirasto esittelee perunan karanteeni- ja laatutuhoojia sekä muita merkittäviä perunan tuhoojia. Tautien ja tuholaisten tunteminen auttaa viljelijää tuhoojiin liittyvien ongelmien tunnistamisessa ja ennaltaehkäisyssä.

Tupakan rattle virus (TRV) on maailmalla hyvin yleinen kasvien virus, joka nimensä mukaan ensimmäisenä todettiin tupakkakasvista. TRV:llä on arviolta noin 400 isäntäkasvia, jotka vaihtelevat puutarhan perennoista ja viljeltävistä vihanneskasveista rikkaruohoihin ja perunaan. Tupakan rattle virus tunnetaan myös vanhalla nimellään tulppaviroosina.

Tupakan rattle virus aiheuttaa korkkiutuneita mukulaan kehiä tai kaaria.

Tupakan rattle virus aiheuttaa mukulaan korkkiutuneita kehiä tai kaaria (kuva Whitney Cranshaw, Colorado State University, Bugwood.org). 

Oireina kirjavat lehdet, korkkiutuneet kehät ja heikentynyt sato

Perunalla TRV:n oireita ovat kirjavat lehdet, kellertävät tai tummuneet laikut lehdistössä ja pyöreät tai suorat kuviot lehdissä. Perunan mukulassa viruksen oireet voivat näkyä tummina korkkiutuneina kehinä tai kaarina. Mukulaoireet muistuttavat maltokaariviroosin oireita. Virus voi heikentää perunasadon määrää.

Tupakan rattle virus leviää sukkulamatojen ja siemenperunan välityksellä

Tupakan rattle virus voi levitä kasvista toiseen maassa elävien sukkulamatojen välityksellä. Euroopassa on raportoitu yhteensä seitsemän virusta levittämään kykenevää sukkulamatolajia. Virus voi levitä myös siemenperunan tai työvälineisiin tarttuneen kasvinesteen välityksellä ja se voi talvehtia sopivan isäntäkasvin juurissa.

Ennaltaehkäisyksi sertifioitu siemenperuna

Virusta voidaan ehkäistä ennalta käyttämällä perunanviljelyssä sertifioitua siemenperunaa. Kokonaan Suomessa tuotetun sertifioidun siemenperunan sukupolviketju alkaa laboratoriossa tuotetusta viruksettomasta solukkoviljelmästä, jolloin riski saada tartunta sertifioidusta siemenperunasta on pieni. Suomessa tupakan rattle virusta ei ole löydetty siemenperunaviljelyksiltä.

Tarkastettua sertifioitua siemenperunaa harrastekäyttöön voit löytää hyvin varustetuista puutarhamyymälöistä. Suurempia ammattiviljelyyn soveltuvia määriä voit tiedustella suoraan siemenperunapakkaamoilta.

TRV-virus apuvälineenä genetiikan tutkimuksessa

Ruoantuotannon ulkopuolella TRV:tä on käytetty pitkään apuvälineenä genetiikan tutkimuksessa sen geenien toimintaa hiljentävien ominaisuuksien takia. Nykyajan geenieditoinnissa käytettävän CRISPR/Cas9 menetelmän avulla onkin jo opittu käyttämään TRV:n ominaisuuksia virusta itseään vastaan luomalla virukselle vastustuskykyisiä kasveja laboratorio-olosuhteissa.

Lue lisää

Lisätietoa

ylitarkastaja Toni Valo, p. 050 471 7076, siemenyksikkö
ylitarkastaja Atro Virtanen, p. 040 704 9607, kasvinterveysyksikkö