Älä kylvä pyytämättä lähetettyjä siemeniä

19. tammikuuta 2021

Uutista muokattu 4.9.2023 - Vanhentuneet linkit poistettu jutun yhteydestä

Suomessakin kuluttajat ovat yllättäen saaneet postitse siemenpakkauksia, joita eivät ole tilanneet. Vastaavia lähetyksiä on saatu ympäri maapalloa kuten Iso-Britanniassa, Ranskassa, Tanskassa ja Saksassa sekä Israelissa, USAssa, Kanadassa ja Intiassa. Siemenpakkauksia on lähetetty ainakin Kiinasta, Taiwanista ja Singaporesta.

Siemenet on pakattu pieniin muovipusseihin, eivätkä ne näytä tavallisilta kaupoissa myytäviltä siemenpakkauksilta. Lähetyksen päällysmerkinnän mukaan sisältönä saattaa olla esimerkiksi koruja tai leluja, eikä pakkauksista selviä, minkä kasvilajin siemeniä pakkauksessa on. On myös epäselvää, miten kuluttajat ovat päätyneet lähetysten vastaanottajiksi.

Jos saat tällaisia outoja siemenlähetyksiä, älä kylvä siemeniä, koska niistä voi kasvaa haitallisia vieraslajeja tai ne voivat levittää uusia kasvitauteja tai kasvituholaisia. Esimerkiksi Tanskassa tällaisia siemeniä tutkittiin ja osasta pystyttiin löytämään jälkiä geenimuunnellusta materiaalista.

Jos saat pyytämättä lähetettyjä siemenlähetyksiä, toimi näin:

  • Älä avaa siemenpakkauksia.
  • Lähetä tieto saapuneesta pakkauksesta ja sen lähtömaasta sekä valokuva siemenpakkauksesta sähköpostiin: kylvosiementuonti@ruokavirasto.fi ja odota ohjeistusta.
  • Vaihtoehtoisesti hävitä avaamaton siemenpakkaus sisältöineen polttamalla. Siemenpakkauksia ei tule missään tapauksessa avata tai siemeniä kylvää tai kompostoida.

Siementen lähettämisen takana saattaa olla ns. brushing-ilmiö, jossa postimyyntiyritys haluaa nostaa asemaansa esimerkiksi isojen verkkokauppayhtiöiden silmissä. Se onnistuu hyvillä tuotearvioilla ja isoilla myyntiluvuilla. Yhtä kaikki tällaisten siementen kylväminen vaarantaa kasvinterveyttä ja saattaa olla uuden riesan alku.

Siementen asianmukainen tuonti on ohjeistettu Ruokaviraston sivuilla. Kasvien tuontiin liittyvien säädöksien tarkoituksena on estää kasvintuhoojien leviäminen.

Lue lisää

Lisätietoa

Yksikönjohtaja Leena Pietilä, p. 040 833 2481
Tarkastaja Terhi Puisto, p. 050 562 6054