Romaniasta Suomeen tuodussa koirassa todettu ihmisperäinen tuberkuloosi

13. maaliskuuta 2019

Ruokaviraston eläintautibakteriologian ja -patologian yksikössä on sairaasta koirasta eristetty zoonoottinen eli ihmisten ja eläinten välillä tarttuva Mycobacterium tuberculosis -lajiin kuuluva bakteeri. Bakteeri aiheuttaa ihmisellä tuberkuloosia. Bakteeri ei tartu helposti, vaan vaatii tyypillisesti pitkäaikaisen läheisen kontaktin ennen kuin se tarttuu eläimestä tai ihmisestä toiseen. Koira oli tuotu Suomeen Romaniasta noin kaksi vuotta ennen nyt tehtyjä tutkimuksia. Ruokavirasto ei suosittele tuntematonta alkuperää olevien koirien tuontia Suomeen.

Koira oli oireillut jo pitkään vaihtelevin suolisto-oirein. Tavallisin tartuntareitti on hengitysteitse, mutta infektio on mahdollista saada myös suun kautta eli syömällä tartuntavaarallista materiaalia, kuten saastunutta ruokaa, lihaa tai ysköksiä.

”Tuberkuloosibakteerilöydös ei ole yleinen. Suomessa edellisen kerran Mycobacterium tuberculosis on koirasta eristetty vuonna 1996”, sanoo jaostopäällikkö Jaana Seppänen Ruokavirastosta.

Tautitutkimusta elävästä koirasta vaikea tehdä

Lopetettu koira toimitettiin Ruokavirastoon ruumiinavaustutkimukseen diagnoosien varmistamiseksi. Koiran eläessä tehdyissä kudostutkimuksissa sillä todettiin olleen sisäelimissä krooninen mykobakteeri-infektio sekä krooninen Histoplasma capsulatum -ympäristöhiivainfektio.

Lue lisää
koirien maahantuontiin liittyvistä riskeistä 
zoonooseista 
Mikä on tuberkuloosi? (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL) 

Lisätietoja:
erikoistutkija Veera Karkamo
050 544 1986, eläintautibakteriologian ja -patologian yksikkö
jaostopäällikkö Jaana Seppänen
050 435 1712, Helsingin ja Seinäjoen bakteerijaosto