Siilit tavallisimpia salmonellan kantajia luonnossa

4. marraskuuta 2019

Salmonellabakteerin aiheuttamat sairaudet ovat melko tavallisia Ruokavirastoon tutkittavaksi saaduilla siileillä. Kesän 2019 aikana tutkituissa siileissä salmonellaa esiintyi tavallista runsaammin. Koska siilien salmonella voi tarttua ihmiseen, on riittävä hygienia hyvä huomioida ruokittaessa ja käsiteltäessä siilejä. Ihmiselle salmonellabakteerit voivat aiheuttaa kuumeisen suolistotulehduksen.

Kesän ja syksyn 2019 aikana Ruokaviraston Oulun laboratoriossa tutkittiin yhteensä 55 eri puolilta Suomea saatua kuollutta siiliä. Suurin osa näistä oli kesän 2019 poikasia. Lappia lukuun ottamatta näytteitä saatiin kattavasti koko maasta, eniten kuitenkin Oulusta ja sen lähikunnista ja Pohjois-Karjalasta.

Salmonellatartunta todettiin 23 siilissä (42 %). Salmonellan aiheuttamia, koko elimistöön levinneitä yleisinfektioita oli 13 siilillä (24 %) ja kymmenellä siilillä oli suolistoon rajoittuvia tartuntoja (18 %). Eristetyt salmonellakannat kuuluivat serotyyppeihin Salmonella Enteritidis ja Salmonella Typhimurium.

Siilien antibioottihoitoa syytä välttää

Neljällä tutkituista siileistä oli esitiedoissa maininta niiden saamasta antibioottihoidosta. Koska siileillä salmonellatartunta on erittäin tavallinen, tulisi mikrobilääkkeiden käyttöä näiden eläinten kohdalla resistenssiriskin eli vastustuskyvyn antibiooteille vuoksi välttää niin pitkälle kuin mahdollista.

”Salmonellat ovat zoonoottisia bakteereita eli ihmisten ja eläinten välillä tarttuvia bakteereita. Ne voivat muodostaa vastustuskyvyn eli resistenssin antibiooteille esimerkiksi antibioottihoitojen seurauksena ja levittää resistenssitekijöitä bakteerilta toiselle”, sanoo ELT, erikoistutkija Varpu Hirvelä-Koski Ruokavirastosta.

Tutkituissa siileissä salmonella oli selvästi yleisin tautia aiheuttava bakteeri. Muitakin  taudinaiheuttajia löytyi, kuten ihmiseenkin tarttuvat Listeria monocytogenes ja Yersinia pseudotuberculosis sekä Pasteurella multocida ja Klebsiella pneumoniae.

Lue lisää siilien salmonelloosista

Lisätietoja:
erikoistutkija Varpu Hirvelä-Koski, Oulun laboratorio, Kuopion ja Oulun bakteerijaosto
040 512 1531