Luonnoneläinten salmonellatartunnat

Siilien salmonelloosi

Siileillä tavataan melko usein salmonellaa. Yleisimpiä siileillä tavattuja salmonellatyyppejä ovat Salmonella Enteritidis ja Salmonella Typhimurium, mutta muitakin on tavattu.

Siileillä todetaan hyvin usein myös keuhkomatoja sekä suoliston sukkulamatoja. Runsaslukuisina esiintyessään ne laskevat eläimen yleistä vastustuskykyä ja altistavat sen salmonelloosille.

Salmonella aiheuttaa alikuntoisella siilillä ruoansulatuskanavan tulehduksen ja siten ripulia, yleiskunnon heikkenemistä, kuivumista ja lopulta kuoleman. Siili voi olla myös oireeton salmonellan kantaja.

Salmonelloosi eli Salmonella-bakteerin infektiosta aiheutuva tauti kuuluu eläimistä ihmisiin tarttuviin tauteihin eli zoonooseihin. Salmonella aiheuttaa ruokamyrkytyksiä ja muodostaa potentiaalisen terveysriskin. Salmonellatartunnalta voi suojautua pesemällä kädet hyvin sen jälkeen, kun on koskenut siiliin.

Siilien hieman sotkuiset syömätavat ovat omiaan levittämään salmonellaa ruokapaikoilla, joten astioiden puhtautta kannattaa seurata sekä siilien että oman terveyden turvaamiseksi. Siilien astioiden käsittelyn jälkeen pitää pestä kädet hyvin.

Luonnonvaraisten lintujen salmonellat

Ruokavirasto saa aineistoa lintututkimuksiin, kun kansalaiset lähettävät kuolleina löytyneitä luonnonlintuja kuolinsyytutkimuksiin. Salmonellatutkimus tehdään näistä, mikäli havaitut muutokset viittaavat salmonellatartuntaan tai jos esimerkiksi suuri määrä lintuja on kuollut jollakin alueella. Ruokintapaikoille kuolleet linnut tutkitaan aina salmonellan varalta.

Luonnonvaraisia lintuja on tutkittu myös Ruokaviraston tai muiden tahojen aloitteesta selviteltäessä ihmisten ja kotieläinten tartuntojen lähteitä ja mahdollisia tartuntaketjuja. Tutkijoiden ja viranomaisten yhteistyönä on selvitelty muun muassa kaatopaikkojen lokkien salmonellatartuntoja. Linnut voivat oireettominakin kantaa ja levittää salmonellabakteereita.

Ruokaviraston tutkimuksissa on yleisimmin todettu salmonellatartuntoja lokkilinnuissa. Tämä saattaa osittain johtua siitä, että lokkeja lähetetään tutkittavaksi määrällisesti eniten. Näissä näytteissä yleisin serotyyppi on ollut Salmonella Typhimurium, muita salmonellatyyppejä on todettu yksittäisinä tapauksina.

S.Typhimurium aiheuttaa vuosittain lopputalvesta lintulaudoilla pikkulintujen kuolemia. Tyypillisimmin salmonelloosiin kuolee punatulkkuja, viherpeippoja ja urpiaisia. Sairastuneet linnut ovat väsyneitä, kesyjä ja pörhöttävät höyheniään. Bakteeri leviää ulosteiden mukana, joten leviämistä voi estää pitämällä ruokintalaitteet puhtaana ulosteista ja tarvittaessa vaihtamalla ruokintapaikkaa. Maahan kertyvää ruokajätettä tulisi aika ajoin poistaa, etenkin jos paikka on kostea.

Ruokintapaikan käsittelyn jälkeen kannattaa aina pestä kädet hyvin, koska pikkulintujen salmonella voi tarttua ihmisiinkin. Kissa voi myös sairastua salmonellaan, jos se syö sairaan linnun.

 
Sivu on viimeksi päivitetty 13.11.2018