“Fineli on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä tietopankki, johon on koottu tietoa suomalaisten ja Suomessa käytettävien elintarvikkeiden keskimääräisestä ravintoainekoostumuksesta. Elintarviketietokannasta löytyy yli 4000 elintarviketta ja 55 ravintotekijää. Finelin verkkopalvelun avulla voi seurata omaa ruoankäyttöään ja sitä voi käyttää ravinnonsaannin laskentaan. Fineliä voi hyödyntää ruokalistojen ja reseptien suunnittelussa sekä pakkausmerkintöjen laatimisessa.” -THL-
Lisää tietoa Fineli-tietokannasta löytyy THL:n sivulta: https://fineli.fi/fineli/fi/tietoa-palvelusta
Fineli koostumustietokanta: https://fineli.fi/fineli/fi/index
Kemian yksikkö, erikoistutkija, ETT, Helena Pastell; sähköposti helena.pastell@ruokavirasto.fi, puhelin +385 50 375 0968
Kemian yksikkö, yksikönjohtaja, Dosentti, Annikki Welling; sähköposti annikki.welling@ruokavirasto.fi, puhelin +358 40 481 2270
Ruokavirasto osallistuu aktiivisesti Finelin (kansallinen elintarvikkeiden koostumustietokanta) ylläpitoon. Kemian laboratoriossa analysoidaan vuosittain 20-25 nimikettä (=240-300 elintarvikenäytettä, 1200-2000 analyysitulosta) Fineliin. Päivitystyötä tehdään 3-vuotissuunnitelman mukaisesti, josta päätetään Finelin seurantaryhmässä.
Seurantaryhmän jäsenet
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL; Finelin ylläpitäjä; puheenjohtaja)
- Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
- Maa- ja metsätalousministeriö (MMM)
- Ruokavirasto (FFA)
- Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN)
- Luonnonvarakeskus (LUKE)
- Helsingin yliopisto (HY)
- Tulli
- Elintarviketeollisuusliitto ry. (ETL)
- Päivittäistavarayhdistys ry. (PTY)
Ruokavirasto ja THL tekevät yksityiskohtaisen näytteenottosuunnitelman. Suunnittelutyöhön voi tarvittaessa osallistua muitakin riippuen vuosittain analysoitavista elintarvikkeista. Näytteenotosta vastaa yleensä Ruokavirasto. Erityistuotteiden (esim. luonnosta kerättävät tai suoraan tiloilta tai tuottajilta haettavat tuotteet) näytteenotossa avustavat esim. LUKE tai teollisuus.
Fineli-ohjeessa kuvataan näytteenotto ja kemialliset analyysit Finelin päivittämistyötä varten. Ohjeistuksen avulla tutkimuslaitokset, yksityiset laboratoriot ja teollisuus voivat myös tuottaa tuloksia Fineliin.
Ohjeistus elintarvikkeiden koostumustiedon näytteenottoon ja analysointiin - Fineli -päivitystyö
2021-2022: Kasviperäiset proteiininlähteet
2022-2023: Jauhot ja juustot
2023-2024: Liha
Ruokaviraston laboratoriot noudattavat toiminnassaan standardin ISO/IEC 17025 mukaista laatu- ja toimintajärjestelmää. Laboratoriotoiminnan pätevyys ja tulosten oikeellisuus on osoitettu kansainvälisten kriteerien mukaisella arvioinnilla ja akkreditoinnilla, jonka on myöntänyt FINAS (Finnish Accreditation Services) -akkreditointipalvelu.
Koska analyysit tehdään? | Finelli-näytteiden analyysit | Ruokaviraston menetelmä |
Aina |
kosteus |
kuivaus + gravimetrinen |
Yleensä (vaihtelevasti) |
rasvahapot |
rasvanerottaminen + GC |
Tarvittaessa | vitamiinit | soveltuva menetelmä |
1fruktoosi, galaktoosi, glukoosi, laktoosi, maltoosi, sakkaroosi
2veteen liukenemattomat polysakkaridit, vesiliukoiset polysakkaridit, oligosakkaridit, kokonaisravintokuitu
3Ca, Fe, I, K, Mg, Na, P, Se, Zn + muita alkuaineita tarpeen mukaan