Av Livsmedelsverkets kontrollrapport för år 2024 framgår att brister i identifieringen och registreringen av djur observerades på en stor del av de kontrollerade djurhållningsplatserna. I förhållande till det totala antalet djur som kontrollerades var antalet bristobservationer små. Största delen av inspektionsobjekten väljs ut för kontroll riskbaserat.
År 2024 inspekterade tillsynsmyndigheterna sammanlagt 1216 djurhållningsplatser för att säkerställa att kraven på identifiering och registrering av djur uppfylldes. Övervakningen riktar sig till alla djurarter och djurhållningsplatser som omfattas av systemet för identifiering och registrering av djur, oberoende av djurantal och användningsändamål. Av inspektionerna gällde 46 % nötkreatur, 33 % får- och getdjur, 13 % hästdjur, 5 % svindjur och 3 % andra djurarter. Dessutom övervakades 2946 hundar, vars id-märkning och registreringslagstiftning trädde i kraft i början av år 2023.
Uppgifter om får och getter saknades i registret
Enligt inspektionsobservationer var de vanligaste bristerna som upptäcktes hos nötkreatur relaterade till öronmärkning. Nötkreaturen saknade ett märke eller var helt utan märken. Hos får och getter gällde problemen främst anmälningar till får- och getregistret. Det fanns oregistrerade djur eller oanmälda utmönstringar och förflyttningar av djur. I fråga om svin upptäcktes brister och fel i djurregisteranmälningarna till svinregistret.
För att förhindra spridning av djursjukdomar är det viktigt att djurregisteranmälningarna görs inom utsatt tid; i en eventuell sjukdomssituation behövs så aktuell information som möjligt om djurens läge och förflyttningar. Vid urvalskontrollerna konstaterades att 71 % av nötkreaturhållarna och 63 % av får- och gethållarna hade uppfyllt de föreskrivna tidsfristerna i alla djurregisteranmälningar som de gjort under tillsynsåret.
Utöver djurregistren ska uppgifter om djurhållningsplatser och djurhållning också anmälas till djurhållar- och djurhållningsplatsregistret. Detta gäller även djurarter för vilka det inte finns ett eget individ- eller gruppdjursregister, till exempel fjäderfä. För nötkreatur-, får-, get- och svinhållares del var de vanligaste bristerna som upptäcktes vid kontrollerna att uppgifter om djurhållningsplatsens maximala kapacitet saknades i registret samt att uppgifterna om kontaktpersoner var felaktiga och bristfälliga.
Under den tid det tar att avhjälpa de brister gällande djurens identifikation och spårbarhet som har konstaterats vid kontrollen kan tillsynsmyndigheterna utfärda förflyttningsförbud för djuren. Under året infördes förflyttningsförbud för nötkreatur, får, getter, svin och hästdjur till sammanlagt 124 djurhållningsplatser. Dessutom påfördes 27 påföljdsavgifter för övervakning. I sju fall rapporterades att begäran om utredning gjorts till polisen.
Mer information:
specialexpert Anne Ojala, anne.ojala@ruokavirasto.fi
Läs mer:
Eläinten tunnistamisen ja rekisteröinnin valvonta 2024 (pdf, på finska)