Övervakningen genomförs för alla djurarter som omfattas av systemet för identifiering och registrering av djur samt för alla typer av djurhållningsplatser oberoende av djurantal och användningsändamål. Övervakningen utförs av Närings-, trafik- och miljöcentralerna (NTM-centralerna), regionförvaltningsverken, kommunernas tillsynsenheter samt Ålands tillsynsmyndigheter. År 2024 rapporterade tillsynsmyndigheterna att de hade inspekterat 1216 djurhållningsplatser. Av inspektionerna riktades 46 % mot nötkreatur, 33 % mot får- och getdjur, 13 % mot hästdjur, 5 % mot svindjur och 3 % mot andra djurarter. Hundar övervakades sammanlagt 2946 individer.
Övervakningen sker som riskbaserat och slumpmässigt urval från Livsmedelsverket samt som annan övervakning. Urvalskontrollen utförs av NTM-centralerna och Ålands tillsynsmyndigheter. De noggrannaste tillsynsobservationerna per djurart finns för närvarande endast tillgängliga från inspektioner av nötkreatur, får-, get- och svindjur som utförts av myndigheter som bedriver urvalskontrollen och som registreras i det relevanta datasystemet. Följande observationer baserar sig på dessa övervakningar.
Av de övervakade djurhållningsplatserna för nötkreatur granskades 68 % baserat på Livsmedelsverkets urval. Brister i identifiering och/ eller registrering av djur upptäcktes på 67 % av alla inspekterade djurhållningsplatser. De vanligaste bristerna gällde öronmärkning; brister konstaterades vid urvalskontroller hos drygt 4 % och vid annan kontroll hos drygt 9 % av de inspekterade djuren. Den vanligaste typen av registreringsbrist var felaktig djurhållningsplatsinformation, som upptäcktes vid urvalskontrollen hos drygt 1 % och vid annan övervakning hos drygt 6 % av djuren.
Vid övervakningen kontrolleras också hur djurhållaren har iakttagit tidsfristerna i sina djurregisteranmälningar. Av dem som valts ut för övervakning genom urval hade 71 % följt tidsfristerna. I den övriga övervakningen var observationen nästan likadan; 69 % av nötkreaturhållarna hade gjort alla registeranmälningar i tid. Uppfyllandet av tidsfristerna är avgörande i en djursjukdomssituation, där det behövs möjligast aktuell information om djurens läge och förflyttningar.
Utöver de enskilda djurens uppgifter som ska anmälas till nötkreatursregistret ska djurhållaren också registrera djurhållningen och djurhållningsplatserna i djurhållar- och djurhållningsplatsregistret. Uppgifterna i registret var i korrekta hos 69 % av de urvalsövervakade och hos 72 % av de övriga övervakade nötkreaturshållarna. Största delen av de upptäckta bristerna gällde anmälan av uppgifter om djurhållningsplatsens maximala kapacitet. Den näst vanligaste bristen gällde uppgifter om kontaktpersoner på djurhållningsplatsen, som kunde saknas helt eller så var uppgifterna föråldrade. En del fel upptäcktes också i aktivitetsuppgifterna om djurhållningen och djurhållningsplatserna; anmälningar om avslutande av djurhållningen hade lämnats ogjorda och en del av de djurhållningsplatser som var aktiva i registret var i verkligheten inte längre i bruk.
Vid inspektioner av får- och getdjur upptäcktes brister på nästan 75 % av alla inspekterade djurhållningsplatser. Livsmedelsverkets urval var tillsynsgrund i 65 % av de djurhållningsplatser som inspekterades. Den vanligaste bristen hos denna djurartgrupp var att informationen om djurhållningsplatsen var felaktig; vid urval hos 19 % och vid annan övervakning hos 34 % av djuren. Tidsfristerna för anmälningar till får- och getregistret i enlighet med förordningarna var uppfyllda i 63 % vid urvalskontrollerna och 64 % vid övriga kontroller. De uppgifter som anmälts till djurhållar- och djurhållningsplatsregistret konstaterades vara korrekta och aktuella på 76 % av de gårdar som genomgått urvalskontroll och på 58 % av de gårdar som kontrollerats på annan grund. Liksom på nötkreatursgårdarna gällde de vanligaste bristerna uppgifter om djurhållningsplatsernas maximala kapacitet och kontaktpersoner. I viss mån upptäcktes saknade djurhållningsanmälningar samt även några helt oregistrerade djurhållningsplatser för får- och getdjur.
De vanligaste bristerna på djurhållningsplatser för svindjur gällde anmälningar om händelser och djurantal för svin i svinregistret. I dessa upptäcktes brister hos 21 % av de urvalsövervakade och hos 40 % av de djurhållningsplatser som övervakades på annan grund. I enstaka fall upptäcktes också brister i id-märkning av djur samt i upprätthållandet och förvaringen av djurhållningsplatsens bokföring. Vid urvalskontroller konstaterades uppgifterna i djurhållar- och djurhållningsplatsregistret vara korrekta hos 71 % av de kontrollerade objekten. Även på svingårdar gällde den vanligaste bristen uppgifter om djurhållningsplatsens maximala kapacitet.
Regionförvaltningsverken och kommunernas tillsynsenheter övervakade också kraven på identifiering och registrering av hästdjur, hundar och andra djurarter. Med andra djurarter avses hållna kamel- och hjortdjur, pälsdjur, produktionskaniner, fjäderfä och fåglar, bin och humlor samt vattenbruksdjur. Enligt uppgifter från regionförvaltningsverken inspekterades hästdjur på 164 djurhållningsplatser, främst i samband med annan tillsyn över hästarna, såsom kontrollbesök i anslutning till djurskyddsövervakningen . Under året övervakades sammanlagt 2946 individer av hundar, huvudsakligen i samband med annan tillsyn och dessutom på hundutställningar och -evenemang samt på kommunalveterinärernas mottagningar. På grund av avsaknaden av ett datasystem finns det inga närmare observationsdata att tillgå gällande dessa kontroller.
Om brister upptäcks vid övervakningen kan ett förbud mot förflyttning av djur utfärdas för den tid det tar att avhjälpa de brister som har konstaterats vid kontrollen. Syftet är att förhindra att djur vars identitet och/ eller spårbarhet inte kan säkerställas kommer in i livsmedelskedjan eller orsakar risk för spridning av djursjukdomar. År 2024 införde tillsynsmyndigheterna förbud mot förflyttning av nötkreatur, får-, get-, svin- och hästdjur till sammanlagt 124 djurhållningsplatser. Påföljdsavgifter för övervakning påfördes 27 och sju begäranden om utredning gjordes.
Mer information:
specialexpert Anne Ojala, anne.ojala@ruokavirasto.fi
Läs mer:
Eläinten tunnistamisen ja rekisteröinnin valvonta 2024 (pdf, på finska)