Kvalitetskontroll

  1. När så är lämpligt skall en kvalificerad person utses för att ansvara för kvalitetskontrollen.
  2. Foderföretagen skall som en del av systemet för kvalitetskontroll ha tillgång till ett laboratorium med tillräcklig personal och utrustning.
  3. En skriftlig kvalitetskontrollplan skall upprättas och genomföras, och den skall bland annat innefatta
    • kontroll av de kritiska momenten i tillverkningsprocessen,
    • på vilket sätt och hur ofta provtagningarna görs,
    • vilka analysmetoder som tillämpas och hur ofta analyser görs,
    • efterlevnaden av specifikationerna – och vad som händer om specifikationerna inte efterlevs – från och med bearbetade råvaror till slutprodukter.
  4. Motprover av slutprodukter (alla tillverkare av foder) och råvaror som anväds vid tillverkiningen (tillverkare av foder för livsmedelsproducerande djur): För att säkerställa spårbarheten skall tillverkaren dokumentera de råvaror som använts i slutprodukten. Dokumentationen skall finnas tillgänglig för de behöriga myndigheterna under en lämplig tidsperiod beroende på den användning för vilken produkterna släpps ut på marknaden. Från ingredienserna och från varje parti av produkter som tillverkas och släpps ut på marknaden eller (vid kontinuerlig produktion) från varje definierad del av produktionen skall dessutom prover tas i tillräcklig mängd, enligt ett förfarande som tillverkaren angivit på förhand, och bevaras för att säkerställa spårning (regelbundet om det gäller tillverkning uteslutande för tillverkarens egna behov). Proverna skall förseglas och märkas så att de lätt kan identifieras. De skall bevaras under sådana lagringsförhållanden att onormala förändringar av provets sammansättning eller försämring förhindras. Proverna skall finnas tillgängliga för de behöriga myndigheterna så länge som anses lämpligt beroende på den användning för vilken fodret släpps ut på marknaden. När det gäller djurfoder för icke livsmedelsproducerande djur behöver tillverkaren av djurfodret endast behålla prover tagna på den färdiga produkten.

Motproven ska förseglas, märkas på ett identifierbart sätt (såsom partinumret, datumet, vilket foder) och förvaras på ett ändamålsenligt sätt så, att de inte förändras till sin sammansättning.

Ett förseglat prov är ett prov som förseglats så, att man inte kommer åt provet utan att bryta eller avlägsna sigillet. En sigilletikett uppfyller till exempel detta krav.

Hänvisningar till lagstiftningen:

  • (EG) nr 183/2005, artikel 5 och bilaga II
Sidan har senast uppdaterats 4.2.2025