Fullkornsspannmål, fibrer

Det lönar sig att alltid välja spannmålsprodukter av fullkorn. Produkter tillverkade av fullkornsspannmål innehåller rikligt med vitaminer, mineralämnen och fibrer. Fibrer har viktiga hälsofrämjande uppgifter i kroppen. De balanserar socker- och fettvärdena i blodet och förebygger förstoppning. Fibrer är också en näringskälla för goda mikrober i tjocktarmen. Ett tillräckligt fiberintag förändrar tarmfloran i en hälsofrämjande riktning.

Bra fiberkällor  

  • fullkornsbröd
  • andra fullkornsprodukter såsom grötflingor, mörk pasta, fullkornsris
  • frukt och grönsaker
  • baljväxter
  • nötter och frön 

Kuidun lähteitä.png

När man blir äldre och rör på sig mindre blir magfunktionen långsammare och förstoppning vanligare. Mat som innehåller rikligt med fibrer hjälper till att förebygga förstoppning. Samtidigt är det viktigt att dricka tillräckligt och röra på sig enligt sina möjligheter. Kvinnor bör inta minst 25 g fibrer och män 35 g fibrer per dag.

Tips för behandling av förstoppning:

  • Drick 1,5–2 l vätska dagligen
  • Ät åtminstone 1/2 kg frukt och grönsaker dagligen
  • Välj fullkornsalternativ av alla spannmålsprodukter: välj produkter som innehåller fibrer minst 6 g/100 g.
  • En skvätt olja kan främja tarmfunktionen
  • Torkad frukt som har blötlagts över natten kan intas tillsammans med blötläggningsvattnet i perioder på 6–7 dagar.
  • Frön och nötter som sådana eller finhackade kan tillsättas i maten.
  • Du kan också testa kiwifrukt 2–3 dagar för behandling av förstoppning.
  • Rör på dig enligt dina möjligheter.
  • Vid behov kan du testa fibertillskott.
  • Kom ihåg att tarmen fungerar bäst när tarmtömningen är regelbunden.

Pajalagröt är en känd metod för behandling av förstoppning. I gröten kombineras rikligt med fibrer med råvaror som stimulerar tarmfunktionen. 

 

Recept på Pajalagröt:

Recept för en person:

  • 2 dl vatten
  • 1 tsk linfrön
  • 1 torkat plommon
  • 2 torkade aprikoser
  • 2 msk grahamsmjöl eller rågflingor
  • 2 tsk kli

Gröten tillreds genom att man blötlägger linfrön, plommon och aprikoser i vattnet över natten. På morgonen kokas dessa tillsammans med mjöl och kli som tillsätts i blandningen i cirka 15 minuter.

 

 

 

Sidan har senast uppdaterats 28.4.2023