Goda fetter

På bilden visas linfrö, valnötter och en bit lax

Fettsammansättningen i maten påverkar hälsan. God fettkvalitet är viktigt för hälsan i alla livsskeden. Fett kan indelas i mjuka, dvs. omättade och hårda, dvs. mättade fetter. För att upprätthålla hälsan rekommenderas användning av mjuka fetter och begränsning av intaget av hårda fetter. Intaget av hårt fett bör vara under 1/3 av det totala fettintaget och intaget av mjuka fetter minst 2/3 av det totala fettintaget.

God fettkvalitet i kosten har en positiv inverkan på: 

  • totalkolesterol i serum
  • sockeromsättning 
  • har en dämpande effekt på låggradiga inflammationer.
  • benstommens skick 
  • bevarandet av muskelmassan hos äldre personer 
  • informationsbehandlingen i hjärnan och minnet, dvs. kognitionen.
  • förebyggande och behandling av typ 2-diabetes 
  • behandling av högt blodtryck 
  • förebyggande av kranskärlssjukdom och sjukdomens framskridande.

Det är viktigt att få essentiella fettsyror med maten, eftersom kroppen inte själv kan framställa dem. De fås som sådana i synnerhet från fet fisk i en form som är tillgänglig för kroppen, dvs. som omega-3 fettsyror (dokosahexaensyra eller DHA och eikosapentaensyra dvs. EPA-föreningar). Från växtbaserade källor fås omega-3 fettsyror i form av alfalinolensyra som finns till exempel i rybs-, raps-, soja- och linfrö- och camelinaolja. Även valnötter, lin- och chiafrön innehåller växtbaserad omega-3 fettsyra, dvs. alfalinolensyra.

Bra fettkällor är:

  • vegetabiliska oljor såsom rybs- och olivolja, andra vegetabiliska oljor
  • fet fisk
  • nötter, mandlar, frön
  • mjuka bordsmargariner av vegetabiliska oljor, naturella nötpålägg
  • avokado

Hårt, mättat fett finns i feta mjölkprodukter, ost, smör samt i bredbara pålägg och bakverk som innehåller smör, i köttprodukter såsom korv och i kokosfett. Riklig användning av hårda fetter bör begränsas och ersättas med mjuka fetter.

Tips för att öka användningen av fett av god kvalitet:

  • Använd oljebaserad salladsdressing eller olja i sallader
  • Ät fisk 2–3 gånger i veckan
  • Ät 30 g (en liten näve) nötter dagligen
  • Använd mjukt bordsmargarin som pålägg på brödet och variera avokado, nötpålägg och hummus.
  • Ersätt grädd- eller smörprodukter med goda fettkällor såsom vegetabilisk olja.
  • Om aptiten är dålig och vikten minskar, tillsätt 1–3 matskedar vegetabilisk olja i maten dagligen (till exempel i morgongröten, salladen, på potatisen, i potatismoset eller purésoppan).

Lägg en matsked vegetabilisk olja ovanpå ångade, kokta eller rivna grönsaker.

Sidan har senast uppdaterats 28.4.2023