Citronfisk

sitruunakala_näyttö.jpg

4 portioner

  • 400 g frysta fiskfiléer
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk mald svartpeppar
  • 1 msk margarin på flaska eller behållare
  • 1 msk rapsolja
  • ½ dl citronsaft (färdig juice fungerar)
  • 1 vitlöksklyfta eller 2 tsk currypulver
  • citronskivor
  1. Låt fisken tina så att du kan hantera den och smaka av med salt och peppar.
  2. Mät upp flask- eller behållaremargarin och rapsolja i pannan och stek fiskfiléerna på båda sidor.
  3. Tillsätt citronsaft till fisken (och, om så önskas, en skivad vitlöksklyfta eller citronskivor).
  4. Kontrollera att fiskfiléerna är kokta och servera med potatis eller potatismos och vinägerbetor och morotsgryta.

Morotsgryta

4 portioner

  • 3–4 morötter
  • 2 dl vatten
  • ½ till 1 tesked salt
  • ½ tesked socker
  • 2 matskedar vetemjöl
  • 1½ dl mjölk
  • 1 msk vegetabiliskt margarin
  • 1 tsk dragon
  1.  Skala och skiva morötterna och koka dem i kokande vatten där du tillsätter salt och socker.
  2. Blanda vetemjölet med mjölken och tillsätt blandningen under omrörning till morötterna när de börjar koka.
  3. Tillsätt margarin och kryddor och njut som kosttillskott.

 

Bärpaj

12 stycken

  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 1 dl margarin på flaska
  • 1 dl mjölk
  • 1 ½ dl fullkornsvetemjöl (graham)
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 dl rödvinsbär (eller andra bär)

På:

  • 2 dl mjölkmassa
  • 1 ägg
  • ½ dl mjölk
  • 2 matskedar socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  1. Förbered först ostmassan som kommer ovanpå genom att blanda ihop alla ingredienser med en gaffel.
  2. Sätt på ugnen för att värma upp till 200 grader.
  3. Blanda ihop de torra ingredienserna.
  4. Vispa ihop ägg och socker, tillsätt mjölk, fett och torra ingredienser.
  5. Häll degen i en rektangulär form (ca 20 x 30 cm) på bakplåtspapper eller i en rund smord form (diameter ca 26 cm), strö över bären och häll ostmassan ovanpå.
  6. Grädda i 200 grader i ca 25-30 minuter.

Tips: Du kan också göra en sådan här paj med äppelskivor eller bitar av rabarber. En snabb paj tillagas utan ostmassa.

Sidan har senast uppdaterats 30.1.2024