Statens regionförvaltning förnyas vid årsskiftet 2025‒26. Regionförvaltningsverkens djur- och livsmedelsuppgifter överförs till Livsmedelsverket. I samband med ändringen kan webbplatsen ha brister de första dagarna i januari. Dessutom uppgifterna inom landsbygdsutveckling samt jordbruks- och livsmedelsekonomi överförs från NTM-centralerna till livskraftscentralerna. Detta medför ett driftavbrott i e-tjänsterna för landsbygdens utvecklingsstöd under perioden 1–7 januari 2026.

Omelett med grönsaker

Kuvassa kasvismunakas annos, salaatti, ruokajuoma ja hedelmäsmoothie.

2 portioner

  • 200–300 g grönkål (eller 200 g frysta grönsaker)
  • ½ liten lök eller 2 msk frysta löktärningar
  • 1 msk rapsolja eller margarin på flaska
  • 4 ägg
  • 2 matskedar vatten
  • en nypa salt
  • en knivspets av knäckt peppar
  • en knivspets av blandade örter eller en nypa färska örter
  1. Skär bort de torra stjälkarna från grönkålen och hacka i små bitar, hacka även löken.
  2. Fräs lök och grönkål eller andra grönsaker i olja i en panna några minuter, så att de blir kokta.
  3. Blanda ihop ägg, vatten och kryddor och häll i pannan, sänk värmen till låg och blanda äggmassan lite och låt koagulera på låg värme (under lock).
  4. Om du vill, strö örter på toppen och servera genast med fullkornsbröd.

Frukt och bär smoothie

2 portioner

  • 1–2 päron eller persikor eller en liten banan
  • 2 dl ostmassa
  • 1 dl svarta vinbär
  • 1 dl apelsin- eller äppeljuice
  • 1 dl vatten 
  • (1 tsk kardemumma eller vaniljsocker)
  1. Tvätta frukten, skala vid behov eller ta bort kärnorna.
  2. Mät upp ingredienserna i en kanna, mixa med en stavmixer tills den är slät, tillsätt eventuellt en skvätt vatten och njut som mellanmål eller efterrätt.

Tips. Om du gör en snacksdryck, tillsätter du ett par skedar havregryn, blir det mer mättande. För samma ändamål kan du även använda överbliven gröt.

Sidan har senast uppdaterats 30.1.2024