4 portioner
- 1 liten lök eller 1 dl frysta löktärningar
- 2 vitlöksklyftor
- 1–2 stjälkarselleri (eller en liten bit rotselleri)
- 2 medelstora morötter
- 2 msk raps- eller olivolja
- 1 liter vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 3 dl röda eller gröna linser
- 1–2 tsk medelhavsörtblandning
- ½ tsk mald svartpeppar
- 1 tsk (240/400 g) mogna bönor, blandade
På:
- 4 skivor havretoast
- 2 matskedar olivolja
- Skala och hacka löken, vitlöksklyftorna och moroten. Hacka även selleri.
- Mät upp oljan på botten av grytan och fräs löken en stund under omrörning. Tillsätt de andra grönsakerna också.
- Tillsätt vatten, grönsaksbuljong, linser, örtblandning och peppar.
- Häll bönblandningen i en sil och rinna av vätskan. Tillsätt bönorna i soppan och låt puttra på svag värme i en halvtimme. Låt soppan sätta sig lite, eftersom linserna bryts ner när de kokar.
- Rosta brödskivorna och skär i tärningar. När du serverar soppan på ett fat, lägg på brödtärningar och en klick olivolja ovanpå.
Tips: Brödtärningar behövs inte, du kan även njuta av soppan med gott fullkornsbröd. Rostat och tärnat, lätt torkat bröd är ett trevligt tillskott till soppor och även sallader.
Fruktostmassa
2 portioner
- 2 nektariner eller persikor eller 150 g vindruvor
- 1 äpple eller päron
- 2 dl mjuk mjölkmassa
- (1 tsk vaniljsocker)
- 2 matskedar krossade valnötter eller mandel
- Tvätta och hacka frukten, ta bort kärnorna om det behövs.
- Blanda vaniljsockret med ostmassan, tillsätt fruktbitarna och blanda.
- Strö över valnötter och njut som efterrätt eller mellanmål.