Italiensk bönsoppa

Isoäidin papukeitto_näyttö.jpg

4 portioner

  • 1 liten lök eller 1 dl frysta löktärningar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1–2 stjälkarselleri (eller en liten bit rotselleri)
  • 2 medelstora morötter
  • 2 msk raps- eller olivolja
  • 1 liter vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl röda eller gröna linser
  • 1–2 tsk medelhavsörtblandning
  • ½ tsk mald svartpeppar
  • 1 tsk (240/400 g) mogna bönor, blandade

På:

  • 4 skivor havretoast
  • 2 matskedar olivolja
  1.  Skala och hacka löken, vitlöksklyftorna och moroten. Hacka även selleri.
  2. Mät upp oljan på botten av grytan och fräs löken en stund under omrörning. Tillsätt de andra grönsakerna också.
  3. Tillsätt vatten, grönsaksbuljong, linser, örtblandning och peppar.
  4. Häll bönblandningen i en sil och rinna av vätskan. Tillsätt bönorna i soppan och låt puttra på svag värme i en halvtimme. Låt soppan sätta sig lite, eftersom linserna bryts ner när de kokar.
  5. Rosta brödskivorna och skär i tärningar. När du serverar soppan på ett fat, lägg på brödtärningar och en klick olivolja ovanpå.

 

Tips: Brödtärningar behövs inte, du kan även njuta av soppan med gott fullkornsbröd. Rostat och tärnat, lätt torkat bröd är ett trevligt tillskott till soppor och även sallader.

 

Fruktostmassa

2 portioner

  • 2 nektariner eller persikor eller 150 g vindruvor
  • 1 äpple eller päron
  • 2 dl mjuk mjölkmassa
  • (1 tsk vaniljsocker)
  • 2 matskedar krossade valnötter eller mandel
  1.  Tvätta och hacka frukten, ta bort kärnorna om det behövs.
  2. Blanda vaniljsockret med ostmassan, tillsätt fruktbitarna och blanda.
  3. Strö över valnötter och njut som efterrätt eller mellanmål.
Sidan har senast uppdaterats 30.1.2024