Statens regionförvaltning förnyas vid årsskiftet 2025‒26. Regionförvaltningsverkens djur- och livsmedelsuppgifter överförs till Livsmedelsverket. I samband med ändringen kan webbplatsen ha brister de första dagarna i januari. Dessutom uppgifterna inom landsbygdsutveckling samt jordbruks- och livsmedelsekonomi överförs från NTM-centralerna till livskraftscentralerna. Detta medför ett driftavbrott i e-tjänsterna för landsbygdens utvecklingsstöd under perioden 1–7 januari 2026.

Kålgryta

Kaalipata_näyttö.jpg4 portioner

  • 500 g vitkål
  • 1 lök eller 1 dl frysta löktärningar
  • 2 matskedar rapsolja
  • 1-2 morötter
  • 1 liten palsternacka
  • 300 g köttfärs (kyckling eller kalkon)
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl vatten
  • ¼ tsk mald svartpeppar
  • ½ tsk torkad mejram (eller örtblandning)
  • ½ tsk torkad timjan (eller örtblandning)
  • 1 matsked hushållssirap
  • 1 dl korngryn (trasiga)
  1.  Rensa och skiva kålen, skala och tärna löken, skala och skiva morot och palsternacka.
  2. Stek köttfärsen smulig i en panna i olja och lägg över i grytan. Fräs även lök- och kålremsorna i omgångar i en panna och lägg över i grytan.
  3. Skölj pannan och häll buljongen i grytan. Tillsätt alla övriga ingredienser i grytan och låt det puttra på låg värme, rör om då och då, i minst en halvtimme, tills alla grönsaker är mjuka. Hela korngryn kräver lite längre tillagningstid än trasiga.
  4. Tillsätt eventuellt en skvätt vatten under tillagningen. Kontrollera till sist smaken och servera grytan med lingon eller lingonsoppa.

Bäryoghurt

2 portioner

  • 2 dl bär
  • 1 liten banan
  • 2 dl fettfri yoghurt utan smak
  • 2 matskedar nötmjöl eller linfrön
  1. Tina bären eller skala vid behov och hacka bananen.
  2. Överför ingredienserna direkt i två skålar, häll yoghurten ovanpå och strö över malda nötter eller linfrön.
Sidan har senast uppdaterats 30.1.2024