Pizzabröd

Kuvassa annos pizzaleipiä, salaatti, ruokajuoma ja vispipuuro jälkiruoaksi

2 portioner

  • 4 skivor havretoast
  • 2 matskedar tomatpuré
  • 1 tsk (100 g) inhemsk konserverad fisk (eller annan kokt fisk)
  • 2 stora tomater
  • 1 tsk oregano eller pizzakrydda
  • 4 skivor (smält) ost (12 % fett)
  1. Bred ut toasterna med tomatpuré. Om du förbereder brödet i mikron kan du rosta brödet först.
  2. Dela fisken på brödet, skiva tomaterna ovanpå.
  3. Strö till sist över kryddor och riven ost och grädda i ca 5 minuter i varm ugn eller ca 3 minuter under ugnens grillmotstånd eller värm i mikron i ca en minut så att osten smälter.
  4. Njut av pizzabröden med en sallad.

Sallad

2 portioner

  • 6–8 blad sallad
  • 1 morot
  • en bit gurka
  • 1–2 tomater
  • 2 dl keso

Sås:

  • 2 teskedar vinäger
  • 2 msk raps- eller olivolja
  1. Tvätta och låt rinna av grönsakerna och skala moroten.
  2. Riv moroten med ett grovt blad och hacka gurka och tomat.
  3. Montera salladen direkt på två tallrikar: riv salladsbladen i botten, lägg i riven morot, gurka och tomatbitar samt keso.
  4. Häll över vinäger och olja. Om du vill kan du lägga till lite (färska) örter för smaksättning.

Klappgröt

4 portioner

  • 2 dl lingon
  • ½ dl socker
  • 5 dl vatten
  • 1 dl mörkt mannagrynsmjöl
  1. Koka upp lingon, socker och vatten.
  2. Strö över de största under vispning och låt puttra i tio minuter till en gröt.
  3. Låt gröten svalna och vispa den fluffig med en blandare.

 

 

Sidan har senast uppdaterats 30.1.2024