Karelsk rotsaksgryta

Kuvassa karjalanpaistia lautasella, lisäksi salaatti, ruokajuoma, leipä ja jälkiruoka.

4–5 portioner

  • 500 g karelsk stekt kött
  • 1-2 lökar
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • en bit selleri
  • del av kålrot
  • 2 matskedar margarin på flaska
  • 2 dl svagdricka , öl eller vatten
  • 1 grönsaks- eller köttbuljongtärning
  • 10 kryddpeppar, (1 tsk hackade enbär)
  • ½ tsk mald svartpeppar
  1. Låt köttet få rumstemperatur, rensa och hacka rotfrukterna och löken.
  2. Stek köttbitarna i fettet i botten av pannan, så att de får färg. Tillsätt lök, vätska och kryddor.
  3. Täck grytan med lock och låt sjuda på svag värme. Efter ungefär en timme, lägg till rotbitarna för att koka.
  4. Koka totalt i minst ett par timmar. Rör om då och då och kontrollera att vätskan inte torkar ut.
  5. Kontrollera att köttet är tillagat så att det faller isär, kontrollera även smaken. Servera med kokt potatis och en grönsallad.

Morotskakor

10 st

  • 1 dl riven morot
  • 2 dl mjölk
  • 3 ½ - 4 dl fullkornsvetemjöl (graham) eller ströbröd
  • ½ tsk salt
  • 1 matsked socker
  • ½ tsk torrjäst
  • ½ dl rapsolja
  1. Blanda den rivna moroten med ljummen mjölk, tillsätt de torra ingredienserna och blanda en smidig mjuk deg. Låt jäsa i en halvtimme.
  2. Häll rapsolja i en skål, doppa en matsked i den och använd den för att forma en degboll på en bakplåtspappersklädd plåt. Upprepa så att du använder all deg och klappa högarna till en grov form. Om det finns någon olja kvar i pannan, häll den över oljetråget.
  3. Värm ugnen till 225 grader och grädda rieskas i ca 15 minuter.

Tips: När du har kvar riven morot ska du använda den till bakning. Istället för mjölk kan du även använda till exempel rester från grönsakspuré eller morgongröt som vätskan till Rieskasten.

Du kan också göra snabba tebröd med detta recept, när du byter ut jästen mot 1½ tsk bakpulver. Använd sedan kall mjölk och blanda oljan med degen. Bred ut degen med en sked på plåten och klappa den till bröd med oljade händer.

Bärkamp

4 portioner

  • 2–3 dl bär (vinbär, jordgubbar, blåbär, hallon, krusbär, tranbär, lingon)
  • 4 dl vatten
  • 1/2 dl socker

Förtjockningsmedel:

  • 1 dl vatten
  • 2½-3 matskedar potatismjöl
  1.  Mät upp bären och 4 dl vatten i en gryta, mosa de hårdare bären som krusbär, tranbär eller lingon med en stavmixer.
  2. Tillsätt cirka ½ dl socker till sötare bär, som jordgubbar och blåbär, och smaka av en god ½ dl till de sura och låt det koka upp.
  3. Blanda ingredienserna i storleken väl och häll i kiiselibotten under omrörning.
  4. Låt bubbla och klarna, ta bort från spisen och strö över socker.

Tips: Om du använder frysta bär, koka bara hälften av bären och tillsätt resten i den färdiga kisselen för att smälta.

Sidan har senast uppdaterats 31.1.2024