Strömming, kålsallad

Kuvassa annos, jossa on silakkapihvejä, perunasosetta, kaalisalaatti, leipä ja ruokajuoma.

4 portioner

  • 500 g strömming filee
  • 1 dl rågbröd
  • ¼-½ tesked salt
  • ½ tsk mald svart eller vitpeppar
  • 1–2 matskedar margarin på flaska
  1. Blanda ner salt och peppar i rågbrödet och rulla sillfiléerna i ströbrödet.
  2. Smörj bakplåtspappret och klä bakplåten med det och lägg sillfiléerna på plåten.
  3. Ringla lite margarin över filéerna och grädda filéerna i ugnen på 200 grader i ca 15–20 minuter. Om du vill, vänd filéerna halvvägs genom tillagningen.
  4. Servera med potatismos och grönsaker.

Tips. Potatismos tillagas enkelt av frysta potatisflingor eller potatismospulver, som är en torr produkt som kan lagras.

 

Kålsallad

4 portioner

  • En 300 g bit ung vitkål
  • 1-2 morötter
  • 3 matskedar rapsolja
  • ½–1 matsked konjakvinäger
  • 2 matskedar vatten
  • 1 tesked socker
  • en nypa salt
  • en knivspets av knäckt peppar
  1. Skiva kålen fint och skala och riv morötterna med ett grovt blad och lägg över i en skål.
  2. Blanda i olja, vinäger, vatten och kryddor och låt stå svalt i minst en timme.
  3. Njut som tillskott till fisk- och kötträtter. Salladen håller sig också bra till nästa dag.

Tips. Försök ibland att koka salladen tills den är mjuk i en stekpanna.

Sidan har senast uppdaterats 30.1.2024