Tillämpningen av förordningen om avskogningsfria produkter (EUDR) inleds i slutet av 2024. Förordningen gäller i stor utsträckning företag inom olika branscher på olika ställen i produktionskedjorna. På den här sidan hittar du ett sammandrag av kärnpunkterna i förordningen om avskogningsfria produkter. Du kan fördjupa dig i ämnet i andra delar av webbplatsen och i själva förordningen.
Gäller förordningen om avskogningsfria produkter dig?
Förordningen gäller trä, nötkött och andra delar av nötkreatur, kaffe, kakao, soja, oljepalm och gummi samt vissa produkter som tillverkats av dessa och som listas i bilaga 1 till förordningen om avskogningsfria produkter.
Förordningen om avskogningsfria produkter gäller import till EU, export från EU, handel i hemlandet och inom EU, inhemsk produktion samt vidareförädling i hemlandet och inom EU.
Förordningen fastställer vissa förväntningar för ovan nämnda verksamhetsutövare och handlare. De nödvändiga åtgärderna beror till exempel på företagets storlek och roll i leveranskedjan.
Förordningen börjar tillämpas 30.12.2024. För mikro- och småföretag fortsätter övergångsperioden fram till 29.6.2025. Obs. Den förlängda övergångsperioden gäller inte produkter som omfattas av den nuvarande timmerförordningen.
Vad handlar förordningen om avskogningsfria produkter om?
Förordningen om avskogningsfria produkter förbättrar spårbarheten och transparensen hos trä, gummi, nötkreatur, kaffe, kakao, oljepalm och soja samt de produkter som tillverkas av dessa och som nämns i bilaga 1 till förordningen.
Syftet med förordningen är att minska den globala avskogningen, försämringen av skogarnas tillstånd och utarmningen av den biologiska mångfalden.
Tack vare förordningen om avskogningsfria produkter får råvaror eller produkter som nämns i bilaga 1 till förordningen släppas ut på marknaden endast om
- de inte har orsakat avskogning,
- de har producerats i enlighet med lagstiftningen i produktionslandet och
- de har en DD-förklaring.
Ta reda på din roll i förordningen om avskogningsfria produkter
De åtgärder som förordningen om avskogningsfria produkter förutsätter varierar beroende på om ditt företags roll enligt förordningen betraktas som verksamhetsutövare eller handlare.
Roller som definieras i förordningen och exempel
VERKSAMHETSUTÖVARE
Nedanstående betraktas som verksamhetsutövare oberoende av företagets storlek.
- Importör från länder utanför EU
- Exportör utanför EU
- Slakterier för nötkreatur eller gårdsägare som bedriver direktförsäljning
- Vid rotköp köparen av virket, vid leveransavverkning och leveransköp skogsägaren
I fråga om följande påverkar företagets storlek hur förordningen definierar rollen:
- Ett storföretag som bedriver handel är en verksamhetsutövare (kontrollera storleksklassificeringen här, artikel 3)
- En vidareförädlare som tillverkar slutprodukter som finns i bilaga 1 är beroende på storleken antingen en verksamhetsutövare eller en SMF-aktör.
OBS! Om de nya produkterna som du vidareförädlar inte finns i listan i bilaga 1 är de åtgärder som förordningen kräver ännu öppna. Följ med situationen och informationen.
HANDLARE
- Mikroföretag, små och medelstora företag eller fysiska personer som tillhandahåller produkter på marknaden i hemlandet eller inom EU.
OBS! Ett storföretag som bedriver handel betraktas enligt förordningen som en verksamhetsutövare.
Exempel
En Importör av trämöbler är en verksamhetsutövare, oberoende av importföretagets storlek.
Om du som litet och medelstort företag köper trämöbler av importören och säljer dem i din butik, är din roll handlare.
Vilka åtgärder förutsätter förordningen om avskogningsfria produkter?
Förordningen om avskogningsfria produkter förutsätter att företag i olika roller vidtar något olika åtgärder. Nedan hittar du en sammanfattning av de åtgärder som olika roller kräver. Utöver den roll som fastställs i förordningen påverkar även företagets storlek vilka åtgärder förordningen förutsätter. Läs mer om skyldigheterna i kapitel 2 i förordningen.
Åtgärder enligt roll
Se till att följande åtgärder vidtas innan produkterna tillhandahålls på marknaden.
Aktör
- Kontrollera om förordningen gäller dig
Ta reda på om din produkt finns i bilaga 1 till förordningen. Listade råvaror och produkter omfattas av skyldigheterna i förordningen. - Se till att ditt DD-system är i skick *LISÄÄ LINKKI DD-JÄRJESTELMÄÄN*
Ditt företag ska ha ett system för tillbörlig aktsamhet, dvs. ett DD-system. För uppgifterna ska man utreda produkternas ursprung och leveranskedja samt att produkterna inte orsakar avskogning. Systemet innehåller tre delområden: inhämtande av information, riskbedömning och minskning av risker. DD-systemet krävs för att göra en DD-förklaring. - Skapa en DD-förklaring i TRACES-systemet
Gör en DD-förklaring i god tid före export eller utsläppande på marknaden. - Referensnumret vidare
Lämna vidare referensnumret för DD-förklaringen som gäller partiet till köparen om det är fråga om en företagskund. - Storföretagens rapporteringsskyldighet
Storföretag är skyldiga att årligen offentligt rapportera om sitt DD-system.
Fysisk person, mikro- eller SMF-aktör, som är vidareförädlare
- Kontrollera om förordningen gäller dig
Ta reda på om din produkt finns i bilaga 1 till förordningen. Listade råvaror och produkter omfattas av skyldigheterna i förordningen. - Se till att du får DD-förklaringens referensnummer
När du redan har en DD-förklaring för de råvaror eller produkter som nämns i bilaga 1 som du använder, ska du se till att du får referensnumret för DD-förklaringen för partiet i fråga från föregående part i leveranskedjan.
Lämna vidare referensnumret för DD-förklaringen som gäller partiet till köparen om det är fråga om en företagskund.
Fysisk person, mikroföretag eller små och medelstora företag som handlar
- Kontrollera om förordningen gäller dig
Ta reda på om produkten som är föremål för din handel finns i bilaga 1 till förordningen. Listade råvaror och produkter omfattas av skyldigheterna i förordningen. - Samla in och spara uppgifterna om leverantörerna av produkterna i fråga
Spara företagets namn, registrerade handelsnamn eller varumärke, adressuppgifter, e-post- och webbadress. - DD-förklaringens referensnummer
Se till att du får referensnumret för DD-förklaringen som gäller partiet. - Lämna vidare DD-förklaringens referensnummer
Lämna vidare referensnumret för DD-förklaringen som gäller partiet, om det är fråga om en företagskund.
Varför lönar det sig för mitt företag att se till att åtgärderna i förordningen om avskogningsfria produkter är i skick före utgången av 2024?
Förordningen om avskogningsfria produkter börjar tillämpas 30.12.2024. Därefter måste man i fråga om de råvaror och produkter som omfattas av förordningen säkerställa att kraven i förordningen om avskogningsfria produkter uppfylls i samband med utsläppande på marknaden, export och handel.
När du i samband med import eller export har vidtagit de åtgärder som förordningen om avskogningsfria produkter förutsätter och du har gjort en DD-förklaring, går förtullningen smidigt och du undviker att partiet stoppas vid gränsen eller till och med returneras till avgångsplatsen.
Den insamling av information om råvaror och produkter, riskbedömning och minskning av risker som förordningen om avskogningsfria produkter förutsätter förbättrar företagets ansvarsfullhet och förståelse samt transparensen i leveranskedjan. Detta minskar risken för överraskande anseendeolägenheter i anslutning till råvarorna och produkterna.
Konsumenten kan i fortsättningen med större säkerhet köpa produkter som omfattas av förordningen om avskogningsfria produkter, eftersom lagstiftningen förutsätter att deras produktionskedja inte har orsakat global avskogning eller brutit mot lagstiftningen i ursprungslandet.