Jord- och skogsbruksministeriet har uppdaterat förordningen om gödselprodukter. Ändringarna gäller gödselprodukter som innehåller ammoniumkarbonat, skogsgödselmedel som innehåller bor, användning av avloppsslam på åkermark samt tekniska krav för olika produkt- och ingredienskategorier samt märkningskrav. Förordningen träder i kraft den 1.8.2025.
Förordningen 357/2025 och dess promemoria finns på jord- och skogsbruksministeriets webbplats: https://mmm.fi/elaimet-kasvit/lannoitevalmisteet
Förordningen innehåller följande ändringar och tillägg:
- Användning av gödselprodukter som innehåller ammoniumkarbonat förbjuds.
- Näringskraven för skogsaska har ändrats så att den sammanlagda halten av fosfor och kalium i aska enligt komponentmaterialkategori 8 som används i skogsbruk ska vara minst 2,4 viktprocent (tidigare krävdes minst 2 % kalium och 0,8 % fosfor).
- För askgödsel som används i skog har det införts krav på att ange kalium-, fosfor- och fukthalt i produktbeskrivningen. Dessutom ska minsta spridningsmängd av kalium (100 kg/ha) anges. Information om användning av bor ska också läggas till, i likhet med andra gödselprodukter som innehåller mikronäringsämnen.
- Mängden bor i gödselmedel som används i skogen begränsas till högst 3 kg per hektar. Upp till 4 kg/ha får spridas om brist konstaterats genom mark-, barr- eller bladanalys. Gödselmedel med tillsatt bor får inte spridas i grundvattenområden av klass 1 och 2.
- Kravet på analys av jordbruksmark har lättats: vid användning av gödselprodukter som innehåller avloppsslam ska pH analyseras vid misstanke om förhöjda tungmetallhalter och alltid om pH är under 6.
- Kravet på högsta tillåtna halter av skadliga ämnen i jordbruksmark gäller nu alltid vid användning av gödselprodukter som innehåller avloppsslam enligt komponentmaterialkategori 10 (tidigare gällde det endast produkter med över 90 % avloppsslam).
- För sammansatta oorganiska makronäringsgödselmedlen har det införts krav på att ange halten av sekundära huvudnäringsämnen (kalcium, magnesium, natrium och svavel) om halten är minst 1,0 viktprocent. Detta krav har redan gällt för enkla oorganiska makronäringsgödselmedlen.
- För kalkningsmedel ska fosforhalten anges om den är minst 0,3 viktprocent.
- För biostimulanter har gränsvärden för patogener införts, i likhet med andra gödselprodukter som innehåller organiskt material.
- För komponentmaterialkategori 3 Kompost har alternativa behandlingstemperaturer och -tider lagts till, där efterkompostering inte krävs.
- Kraven för komponentmaterialkategori 4 Rötrester har ändrats så att om materialet hygieniserats omedelbart före mottagning, krävs ingen ny hygienisering. En felaktig enhet för biogaspotential har också rättats.
- Kraven för komponentmaterialkategori 8 Aska och slagg har ändrats så att även aska från förgasningsprocesser med begränsad syretillförsel får användas. Högre halt av organiskt kol tillåts i bottenaska från förbränning av rent trä och träavfall (bränslen i klass A och B).
- Kraven för komponentmaterialkategori 9 Biokol har förtydligats.
- För komponentmaterialkategori 11 Industriavfall har det lagts till en hänvisning till miljöskyddslagen (527/2014), enligt vilken användning kräver miljötillstånd.