Användningen av antimikrobiella medel hos djur minskade ytterligare, antibiotikaresistenssituation var i huvudsak god

20. november 2023

Resultaten av uppföljningen av antibiotikaresistens och uppgifterna om konsumtion av antimikrobiella läkemedel för djur för år 2022 har publicerats i Livsmedelsverkets, Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimeas samt Helsingfors universitets gemensamma rapport. Försäljningen av antibiotika för djur minskade ytterligare i Finland och var år 2022 den lägsta sedan påbörjandet av uppföljningen. Hos zoonotiska bakterier som kan smittas mellan människor och djur var resistensen på en låg nivå. Hos patogener isolerade från djur var förekomsten av resistens låg eller måttlig även om antibiotikaresistens är fortfarande vanligt hos vissa bakteriearter.

FINRES-Vet 2022 Rapport

FINRES-Vet 2022 Sammanfattning

Mer information om uppföljning av antibiotikaresistens hos bakterier isolerade från djur och livsmedel i Finland på Zoonoscentrets och Livsmedelsverkets sidor.

Mer information om konsumtion av antimikrobiella läkemedel för djur i Finland på Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimeas sidor, Fimeas nyhet och ESVAC-rapport

Resistensen bland djur och i livsmedel:

Suvi Nykäsenoja, ledande forskare, Livsmedelsverket, tfn 040 489 3447, förnamn.efternamn@ruokavirasto.fi

Konsumtion av antimikrobiella läkemedel för djur:

Katariina Kivilahti-Mäntylä, veterinär, Fimea, tfn 029 522 3354, förnamn.efternamn@fimea.fi