Tutustu komission laatimaan usein kysyttyä materiaaliin (englanniksi). Käännös on työn alla (10/2024). Myös komission ohjeasiakirjassa on runsaasti uusia kysymyksiä ja vastauksia.
Tarvitseeko pk-sektorin viejän tehdä uusi DD-vakuutus tullauksen yhteydessä?
Lähtökohtaisesti ei. Jos pk-sektorin viejällä on erään kohdistuva DD-viitenumero, viejä voi hyödyntää tätä/näitä tulli-ilmoituksellaan. Tätä kysymystä käsitellään muun muassa komission FAQ:ssa.
Tarviiko pk-sektorin yrityksen tehdä DD-vakuutusta kotimaan kaupan tai EU:n sisäkaupan yhteydessä?
Jos tuotteesta on jo tehty DD-vakuutus aiemmin, pk-sektorin yrityksen ei tarvitse tehdä uutta DD-vakuutusta. Pk-sektorin osalta asetusta käsitellään myös komission FAQ:ssa sekä factsheet for SMEs -sivustolla.
Mikä on metsäkatoasetuksen tarkoittama metsä?
Pinta-alaltaan vähintään 0,5 hehtaarin maa-alaa, jolla puiden pituus on yli viisi metriä ja latvuspeittävyys yli 10 prosenttia tai jolla puut pystyvät saavuttamaan nämä kynnysarvot sijaintipaikassaan, lukuun ottamatta pääasiassa maatalouskäytössä tai kaupunkimaisessa maankäytössä olevia maita.
Kuka on toimija?
Toimijalla tarkoitetaan luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka kaupallisen toiminnan yhteydessä saattaa asianomaisia tuotteita markkinoille tai vie niitä.
Kuka on kauppaa käyvä?
Kauppaa käyvällä tarkoitetaan toimitusketjuun kuuluvaa muuta henkilöä kuin toimijaa, joka kaupallisen toiminnan yhteydessä asettaa asianomaisia tuotteita saataville markkinoilla.
Mitä tarkoittaa markkinoille saattaminen?
Markkinoille saattamisella tarkoitetaan asetuksen liitteessä 1 mainitun asianomaisen hyödykkeen tai asianomaisen tuotteen asettamista ensimmäistä kertaa saataville unionin markkinoilla.
Kuuluvatko elävät nautaeläimet Suomessa asetuksen piiriin?
Eläviä nautaeläimiä ei Suomessa saateta saataville unionin markkinoille.
Onko naudanlihan tilamyyjä toimija?
Jos tuottaja toimittaa naudat teurastamolle, joka toimittaa naudanlihan takaisin tuottajalle myytäväksi kuluttajille, on tilamyyjä toimija, joka asettaa tuotetta ensimmäistä kertaa saataville, kun tuotetta myydään suoraan kuluttajille.
Jos tuotantotilalla teurastetaan itse ja myydään sen jälkeen naudanliha kuluttajille, on tilamyyjä toimija, joka asettaa tuotetta ensimmäistä kertaa saataville, kun tuotetta myydään suoraan kuluttajille.
Olen suoramyyntiä harjoittava nautatilallinen. Mitä minun pitää tehdä?
- Sovi teurastamon kanssa, että se tekee puolestasi DD-vakuutuksen. Kirjaa tämä asia sopimukseen.
- Varmista, että nautarekisterin ja eläinten pitopaikkarekisterin tiedot ovat oikein ja ajan tasalla.
- Noudata alan lainsäädäntöä, kuten tähänkin asti.
- Huomaa, että metsän hakkaaminen nautakarjataloutta varten on lähtökohtaisesti metsäkatoasetuksen vastaista.
- Huomaathan myös, että ennen 29.6.2023 syntyneet vasikat eivät kuulu asetuksen piiriin (ks. komission FAQ kysymys 1.25)
Vinkit metsänomistajalle
- Pystykauppojen osalta puun ostaja tai puuta välittävä organisaatio vastaa velvoitteista. Metsänomistajan vastuulla on edelleen noudattaa metsälakia.
- Hankintahakkuiden ja toimituskauppojen osalta:
- Sovi puun ostajan/välittäjän kanssa, että se tekee puolestasi DD-vakuutuksen. Kirjaa tämä asia puukauppasopimukseen tai välityssopimukseen.
- Talleta itsellesi metsänkäyttöilmoitus, mittausasiakirja sekä puukauppasopimus/välityssopimus.
- Noudata kansallista metsälakia, kuten ennenkin.
- Huomaa, että ikimetsien hakkaaminen on lähtökohtaisesti metsäkatoasetuksen vastaista.
Nämä ovat EUDR-asiantuntijoiden vinkit ja perustuvat tällä hetkellä käytettävissä olevaan tietoon. (10/2024)