Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Orgaaniset tinayhdisteet kotimaisessa järvi- ja merikalassa

Hankkeen päätavoitteena oli saada lisää tietoa OT-yhdisteiden pitoisuuksista niissä sisävesi- ja merikaloissa, joita suomalaiset pääsääntöisesti käyttävät ravinnokseen. Tutkimuksessa määritettiin kotimaisen kalan orgaaniset tinapitoisuudet sekä saastuneilta teollisuus- ja satama-alueilta että puhtaammilta ns. tausta-alueilta.

Tarkoitus oli tutkia orgaanisten tinayhdisteiden kertyminen ja sen erot eri kaloissa. Hankkeessa selvitettiin saman alueen kalalajien kertymisen väliset erot ja erot lajien sisällä, kun on kysymys kalan ikä- ja kokovaihteluista. Siinä osoitettiin myös ns. gradienttitutkimuksilla kalan orgaanisten tinayhdisteiden pitoisuuksien muuttuminen, kun siirrytään asteittain saastuneelta alueelta puhtaammalle avomerelle. Näin oli mahdollista saada kattava kokonaiskuva OT-ongelman laajuudesta suomalaisissa ruokakaloissa, mikä tieto palvelee elintarvike- ja kalastusasioista vastaavia viranomaisia sekä kansallisessa että EU-tason päätöksenteossa.

Lopullinen tavoite oli arvioida tämänhetkisen syöntisuosituksen vuodelta 2004, kaksi kala-ateriaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen, pätevyyttä ja uusimistarvetta OT-yhdisteiden näkökulmasta.

Hankkeen vastuullinen johtaja

Tutkimusprofessori Anja Hallikainen, Evira

Yhteistyötahot

THL Terveyden ja hyvinvoinnin laitos;
RKTL Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos;
SYKE Suomen ympäristökeskus

Aikataulu

2008 - 2011

Hankkeen rahoitus

Evira

 

Sivu on viimeksi päivitetty 14.6.2022