Suomalaisten altistuminen lisäaineille

Projektin tavoitteena on arvioida eri-ikäisten suomalaisten (lasten, aikuisten ja eläkeläisten) altistumista elintarvikkeiden lisäaineille ruokavalionsa kautta sekä kuvata eri lisäaineiden käyttötarkoitukset ja mahdolliset kuluttajan terveyteen vaikuttavat ominaisuudet.

Projekti on osa laajempaa hanketta, jossa arvioidaan eri-ikäisten kuluttajien altistumista elintarvikeparanteille. Sallittujen enimmäispitoisuuksien ja/tai teollisuuden todellisten käyttötietojen sekä ikäryhmäkohtaisten ruoankäyttötietojen perusteella tunnistetaan ne lisäaineet, joiden hyväksyttävä päivittäissaanti (ADI-arvo) saattaa ylittyä. Tällöin valvontatoimet voidaan kohdistaa suurimman riskin aiheuttaviin aineisiin.

Lisäaineista ja muista elintarvikeparanteista laadittavat riskiprofiilit kartoittavat altistuksen nykytason, luovat pohjan elintarvikeparanteiden saannin myöhemmälle seurannalle sekä osoittavat mahdolliset tarkempaa seurantaa edellyttävät elintarvikeparanteet.

Avainsanat

Elintarvikeparanteet, elintarvikkeiden lisäaineet, ADI, altistus, saanti, riskiprofiili, E-koodi

Aikataulu

Lisäaineita koskeva osio 2014-2017, aromit ja entsyymit 31.12.2017 mennessä

Rahoitus

Evira

Projektiryhmä

erikoistutkija Johanna Suomi
erikoistutkija Liisa Uusitalo (2014)
erikoistutkija Kimmo Suominen
erikoistutkija Tero Hirvonen (2015-) 
erikoistutkija Pirkko Tuominen

Projektista julkaistua

Elintarvikkeiden lisäaineet - riskiprofiili. Eviran tutkimuksia 2/2018
Katsaus elintarvikearomeihin. Eviran tutkimuksia 1/2018

Lisätietoa projektista

Johanna Suomi, erikoistutkija, riskinarvioinnin tutkimusyksikkö
johanna.suomi@ruokavirasto.fi

Sivu on viimeksi päivitetty 11.9.2019