Medium-kypsennettyjen jauhelihapihvien ruokamyrkytysriskit

Raaka naudan jauheliha on riskielintarvike etenkin EHEC-bakteerin leviämisen suhteen, mutta naudanlihassa voi esiintyä muitakin taudinaiheuttajia. Jauhelihaa valmistettaessa lihan pinnalla mahdollisesti olevat taudinaiheuttajat, kuten bakteerit, leviävät kaikkialle jauhelihaan. Ruokavirasto suosittelee ravintoloita valmistamaan medium-jauhelihapihvit niin, että ennen jauhamista lihasta leikataan pintaosat pois. Kun tällaisesta jauhelihasta valmistetaan jauhelihapihvejä, jotka jätetään medium-kypsennetyiksi, jauhelihapihvin keskiosissa olevat bakteerit eivät tuhoudu ja voivat aiheuttaa sairastumisen.

EHEC-bakteeria todetaan muutamassa prosentissa suomalaisia nautoja vuosittain. EHEC voi päätyä puutteellisen teurastushygienia takia myös naudanlihaan. EHEC-bakteerin infektiivinen annos on hyvin pieni, jo muutama bakteeri voi aiheuttaa sairastumisen. EHEC-bakteeri aiheuttaa sairastuneelle paksusuolentulehduksen, joka voi edetä osalla potilaista vakaviksi munuaisen toiminnan häiriöiksi. Riskiryhmässä ovat erityisesti lapset ja vanhukset.

Tämän tutkimuksen tarkoituksena on:

  • selvittää, miten vakavia ja todennäköisiä ruokamyrkytysriskejä on ravintoloissa tarjoillusta, suomalaisesta naudan lihasta tehdyissä medium-kypsennetyissä jauhelihapihveissä.
  • selvittää, millä keinoilla riskin suuruuteen voidaan vaikuttaa.

Medium-kypsennettyjen jauhelihapihvien riskinarviointia varten kerätään tietoa ravintola-alan toimijoilta kyselytutkimuksella. Lisäksi yhteistyössä Ruokaviraston mikrobiologian yksikön kanssa tutkitaan laboratoriotutkimuksin EHEC-bakteerin siirtymistä lihan pinnalta pintaosien leikkaamisen jälkeen jauhelihaksi käytettävää osaan altistuksen kvantifiointia varten.  

Projektin tulokset ja julkaisut linkitetään tälle sivulle.

Aikataulu

2022–2023

Projektiryhmä

  • Pirkko Tuominen
  • Petra Pasonen
  • Antti Mikkelä
  • Suvi Joutsen

Rahoitus

Ruokavirasto

Julkaisut ja uutiset projektista

Projektin tulokset ja julkaisut linkitetään tähän

Lisätietoja

Pirkko Tuominen, riskinarvioinnin yksikkö

pirkko.tuominen@ruokavirasto.fi

Muu projektiryhmä

etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Sivu on viimeksi päivitetty 14.4.2023