Mikrobiologisten elintarvikevaarojen esiintyvyys vähittäiskaupan käyttövalmiissa maidon tai lihan kasvipohjaisissa korvikkeissa (MB-VEGE-EFSA)

Projektissa tutkitaan käyttövalmiiden maidon tai lihan kasviperäisten korvikkeiden mikrobiologista laatua Euroopan unionissa. Tutkimus antaa tietoa mikrobiologisilla elintarvikevaaroilla mahdollisesti saastuneiden tuotteiden määrästä vähittäiskaupan tasolla. Tuotteista määritetään kussakin projektiin osallistuvassa viidessätoista EU-maassa Listeria monocytogenes säilytysajan lopussa, ja sen lisäksi muita mikrobiologiseen riskiin vaikuttavia tekijöitä (ml. Salmonella ja STEC). Tietoa hyödynnetään kasviperäisten maidon ja lihan korvikkeiden riskinarvioinnissa.

Aikataulu

2025–2026

Projektiryhmä

MB-VEGE-EFSA -projektia vetää Irlannin FSAI, ja mukana on neljäntoista muun EU-maan elintarviketurvallisuusviranomaisia. Karttaan on väritetty sinisellä projektiin osallistuvat maat. Suomesta projektiin osallistuvat Ruokaviraston riskinarvioinnin ja mikrobiologian yksiköt.

MapChart_Map.png

Työhön osallistuvat asiantuntijat:

  • Saija Hallanvuo
  • Suvi Joutsen
  • Petra Pasonen
  • Tiina Peltopuro
  • Kirsi-Maarit Siekkinen
  • Maria Simola
  • Johanna Suomi

Rahoitus

EFSA Focal Point -lisärahoitus

Lisätietoja

johanna.suomi@ruokavirasto.fi

Sivu on viimeksi päivitetty 15.8.2025