Projektissa tutkitaan käyttövalmiiden maidon tai lihan kasviperäisten korvikkeiden mikrobiologista laatua Euroopan unionissa. Tutkimus antaa tietoa mikrobiologisilla elintarvikevaaroilla mahdollisesti saastuneiden tuotteiden määrästä vähittäiskaupan tasolla. Tuotteista määritetään kussakin projektiin osallistuvassa viidessätoista EU-maassa Listeria monocytogenes säilytysajan lopussa, ja sen lisäksi muita mikrobiologiseen riskiin vaikuttavia tekijöitä (ml. Salmonella ja STEC). Tietoa hyödynnetään kasviperäisten maidon ja lihan korvikkeiden riskinarvioinnissa.
Aikataulu
2025–2026
Projektiryhmä
MB-VEGE-EFSA -projektia vetää Irlannin FSAI, ja mukana on neljäntoista muun EU-maan elintarviketurvallisuusviranomaisia. Karttaan on väritetty sinisellä projektiin osallistuvat maat. Suomesta projektiin osallistuvat Ruokaviraston riskinarvioinnin ja mikrobiologian yksiköt.
Työhön osallistuvat asiantuntijat:
- Saija Hallanvuo
- Suvi Joutsen
- Petra Pasonen
- Tiina Peltopuro
- Kirsi-Maarit Siekkinen
- Maria Simola
- Johanna Suomi
Rahoitus
EFSA Focal Point -lisärahoitus
Lisätietoja
johanna.suomi@ruokavirasto.fi