Salmonella kananmunan tuotantoketjussa

Tutkimushankkeessa arvioitiin kuluttajien riskiä saada Suomessa salmonellatartunta kananmunien välityksellä ja selvitettiin kansallisen salmonellavalvontaohjelman vaikutusta tähän riskiin. Arvioinnin kohteena oli koko tuotantoketju alkutuotannosta kuluttajiin asti.

Tutkimusryhmä

Riitta Maijala  (EELA, 1.5.2006 alkaen EELA, EVI ja KTTK yhdistyivät Eviraksi)
Satu Lievonen (EELA)
Jukka Ranta (EELA)

Tutkimuksen rahoitus

EELA

Projektista julkaistua

Raportti

Lievonen S, Ranta J, Maijala R. 2006. Salmonella suomalaisessa kananmunantuotannossa - kvantitatiivinen riskinarviointi. EELAn julkaisuja 04/2006. Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuslaitos EELA, Helsinki.

Tieteelliset julkaisut
Lievonen S, Havulinna AS, Maijala R. 2004. Egg consumption patterns and Salmonella risk in Finland. Journal of Food Protection 67(11):2416–2423.

Muut julkaisut ja esitykset

Lievonen S., Ranta J. & Maijala R. (2006). Riskinarviointi kananmunasalmonellalle valmistui. Kaari 3/2006: 22.

Lievonen S., Ranta J. & Maijala R. (2006). Suomalaisissa kananmunissa esiintyy salmonellaa hyvin harvoin. Suomen siipikarja 2/2006: 22.

Ranta J., Lievonen S. & Maijala R. 2006. A quantitative risk assessment on Salmonella in shell egg production in Finland. I3S International Symposium Salmonella and Salmonellosis, May 10–12, Saint-Malo, France. Abstrakti.

Lievonen S. & Maijala R. 2005. Survey of shell egg use in catering establishments in Finland. Proceedings of the XIth European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, May 23–26, Doorwerth, Holland. CD-rom.

Lievonen S. & Maijala R. 2005. Survey of shell egg use in catering establishments in Finland. XIth European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, May 23–26, Doorwerth, the Netherlands. Book of abstracts p. 244. Abstrakti ja posteri. Esitetty myös Eläinlääkäripäivillä 12.–14.10.2005, kunniamaininta posterikilpailussa.

Lievonen S. & Maijala R. 2005. Survey of shell egg use in catering establishments in Finland. Eläinlääkäripäivien luentokokoelma 2005, s. 307. Abstrakti.

Ranta J., Lievonen S. & Maijala R. 2005. Modeling Salmonella contaminated egg yield: estimated stationary flock infection probabilities & elicitation from literature. International Biometric Society Nordic Region meeting, June 2–4, Oslo, Norway. Abstrakti.

Ranta J., Lievonen S. & Maijala R. 2005. Salmonella in egg production chain: a Bayesian farm to fork risk assessment. 8 th Workshop on Cases Studies in Bayesian Statistics, September 16–17, Carnegie Mellon University, Pittsburgh, USA. Abstrakti.

Lievonen S., Tuominen P., Ranta J. & Maijala R. (2005). Salmonellariskinarvioinnit jatkuvat: vuorossa naudanliha ja kananmuna. Kaari 1/2005: 18.

Lievonen S., Tuominen P., Ranta J. & Maijala R. (2005). EELA arvioi seuraavaksi naudanlihan ja kananmunan salmonellariskiä. Kehittyvä elintarvike 16(1): 39.

Lievonen S., Havulinna A.S. & Maijala R. 2004. Egg consumption patterns and Salmonella risk. 6 th Valamo Conference on Environmental Health and Risk Assessment, Food Safety, May 10–12, Heinävesi, Finland. Abstrakti ja posteri.

Lievonen S. & Maijala R. 2003. Egg consumption patterns and risk assessment on Salmonella. 15 th European Symposium on the Quality of Poultry Meat, September 23–26, Saint-Brieuc – Ploufragan, France. Abstrakti ja posteri. Esitetty myös Eläinlääkäripäivillä 29.–31.10.2003.

Lievonen S. & Maijala R. (2003). Egg consumption patterns and risk assessment on Salmonella. Eläinlääkäripäivien luentokokoelma 2003, s. 333. Abstrakti.

Lievonen S. & Maijala R. 2003. Egg consumption patterns and risk assessment on Salmonella. Proceedings of the Xth European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, Volume I, p. 225–228. September 23–26, Saint-Brieuc – Ploufragan, France.

Sivu on viimeksi päivitetty 9.10.2018