Sikojen kansallisen salmonellavalvontaohjelman merkitys

Suomen kansallisen valvontaohjelman ja siihen liittyvien riskinhallintatoimien ansiosta salmonellan esiintyminen suomalaisissa tuotantoeläimissä ja elintarvikkeissa on pysynyt valvontaohjelman asettamissa tavoitteissa. Myös suomalaisten kuluttajien lihan välityksellä tapahtuvan salmonella-altistuksen on arvioitu olevan vähäistä, valvontaohjelman ja siihen liittyvien riskinhallintatoimien, kuten Suomeen tuotavaa lihaa koskevien erityistakuiden ansiosta.

Salmonella on EU:n merkittävimpiä ruokamyrkytysten aiheuttajia tuottaen vuosittain jopa 3 mrd euron kustannukset. Sikoja pidetään yhtenä tärkeimmistä lähteistä ihmisten salmonelloosille EU:ssa. EU:n lainsäädäntö ei edellytä noudatettavan kaltaista salmonellaa, mutta jäsenmaiden on kuitenkin seurattava salmonellan esiintyvyyttä ja tutkittava salmonellaa muun muassa sikojen ruhoista.

Suomalaisilla sikatiloilla tehtyjen salmonellasaneerausten kustannukset ovat kasvaneet, mutta sikojen salmonellavalvontaohjelman hyödyistä ja kustannustehokkuudesta ei ole tehty kattavaa tutkimusta. Mikäli sikojen salmonellavalvontaohjelmasta luovuttaisiin, Suomeen tulevalta sianlihalta ei enää edellytettäisi salmonellavapautta. Tällöin sianlihan sisämarkkinakauppa ja tuonti EU:n ulkopuolelta voisivat kasvaa. Korkeamman salmonellaesiintyvyyden maista tuotu sianliha voisi myös altistaa kuluttajia entistä useammin salmonellalle. Lisäksi salmonellan esiintyvyys voisi nousta myös kotimaisessa sianlihantuotantoketjussa ja lisätä kuluttajien altistumista.

Hankkeessa selvitetään sikojen kansallisen salmonellavalvontaohjelman kansanterveydellinen ja taloudellinen merkitys. Selvitystä varten arvioidaan saatavilla olevan tiedon valossa nykytilanne ja skenaarioina valvontaohjelman lakkauttamisen tai vaihtoehtoisen ohjelman aiheuttama tilanne.

Aikataulu:

2023–2024

Projektiryhmä:

Ruokaviraston riskinarvioinnin yksikkö:

  • Pirkko Tuominen (vastuullinen tutkija)
  • Suvi Joutsen
  • Antti Mikkelä
  • Sara Nevalainen
  • Petra Pasonen
  • Jukka Ranta
  • Leena Seppä-Lassila

Rahoitus:

Maa- ja metsätalousministeriö

Lisätietoja:

Pirkko Tuominen, riskinarvioinnin yksikkö

pirkko.tuominen@ruokavirasto.fi

Sivu on viimeksi päivitetty 1.2.2024