Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Ravintoaineet

Ruoka koostuu erilaisista ravintoaineista, joita ovat energia- ja suojaravintoaineet kuten hiilihydraatit, rasvat, valkuaisaineet sekä kivennäisaineet ja vitamiinit. Elimistö tarvitsee näitä aineita riittävästi sen välttämättömiin tehtäviin, esimerkiksi elintoimintojen säätelyyn, lihastyöhön ja ruoan sulatukseen.

Tästä osiosta löydät tietoa ravitsemussuosituksissa esillä olevista yksittäisistä ravintoaineista. On tärkeää kuitenkin muistaa, että ruokavalion monipuolinen kokonaisuus ratkaisee, eikä terveen yksilön tarvitse kiinnittää huomiota yksittäisiin ravintoaineisiin.

Vitamiinien ja kivennäisaineiden referenssiarvot on koottu yhteen Kestävää terveyttä ruoasta - kansalliset ravitsemussuositukset 2024 julkaisun liitetaulukkoon ja ne löytyvät suositusten lopusta sivuilta 104-112.

Finelistä saat lisää tietoa ruoka-aineiden ravintosisällöstä: Fineli - kansallinen elintarvikkeiden koostumustietopankki.

Sivu on viimeksi päivitetty 25.4.2025