Vinkkejä viisaisiin juomavalintoihin:

 1. Juo päivittäin 1–1,5 litraa nesteitä (5–8 juoma-annosta) ruoan lisäksi
 2. Kun ikää kertyy, pidä erityistä huolta siitä, että juot riittävästi päivittäin
 3. Tavallinen vesijohtovesi on paras janojuoma
 4. Nauti päivittäin mieluiten rasvatonta maitoa, piimää, maustamatonta tai vähäsokerista jogurttia
 5. Juo kahvi ja tee ilman sokeria sellaisenaan tai maidon kanssa
 6. Käytä makeita ja/tai happamia juomia vain satunnaisesti ja mieluiten ruoan kanssa
 7. Alle 15-vuotiaille ei suositella kofeiinipitoisia juomia
 8. Alkoholijuomat eivät ole lasten, nuorten, raskaana olevien eivätkä imettävien juomia
 9. Jos käytät alkoholia, muista kohtuus
 10. Opettele lukemaan juomien pakkausmerkintöjä

1–1,5 litraa päivässä riittää

Nauti vettä ja muita juomia päivittäin yhteensä noin 1–1,5 litraa ruoan lisäksi. Normaalisti suuremman nestemäärän nauttimisesta ei ole hyötyä terveydelle. Muutamia huomioitavia asioita tosin ovat:

 • Eri-ikäisten ja kokoisten lasten nesteen tarve vaihtelee
 • Imettävät äidit tarvitsevat tavallista enemmän nestettä riippuen eritetyn maidon määrästä
 • Ikäihmisten riittävään juomiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Nestevajaus voi kehittyä nopeasti ja se on usein haitallisempaa kuin nuoremmilla. Ikääntyessä myös janon tunne saattaa heikentyä
 • Liikunta, fyysisesti raskas työ, kuume sekä kuumissa olosuhteissa työskentely ja oleskelu lisäävät myös nesteen tarvetta

Ainesosilla on väliä

Energia, sokerit, hapot, kofeiini sekä rasva ja alkoholi ovat kaikki ainesosia, joiden takia tiettyjen juomien käyttöä kannattaa säännöstellä.

 • Yksi desilitra useimpia juomia ei sisällä kovinkaan paljon energiaa (kcal tai kJ/100 ml). Juomista voi kuitenkin saada reilusti energiaa, koska niitä käytetään paljon, eivätkä ne tuota samalla tavalla kylläisyyden tunnetta kuin kiinteät ruoat.
 •  Sokerit lisäävät juomien energiapitoisuutta, altistavat lihomiselle ja aiheuttavat hampaiden reikiintymistä. Erityisen haitallisia hampaille ovat juomat, joissa on sokerin lisäksi myös happoja.
 • Happoja, erityisesti omenahappoa (E296), askorbiinihappoa (E300), sitruunahappoa (E330) ja fosforihappoa (E338) on juomissa joko lisättynä tai luonnostaan. Toistuvasti päivittäin nautittuna ne altistavat hampaiden eroosiolle eli hammaskiilteen ohenemiselle, jolloin hampaiden kärjet alkavat lohkeilla ja murentua. Juomat, joiden pH on alle 5,5, ovat hampaille haitallisimpia. Sitruunahappo on hapoista haitallisin. Sen sijaan juomien hiilihappo, kahvin ja teen parkkihapot sekä oluen ja hapanmaitotuotteiden hapot eivät aiheuta hammashaittoja.
 • Kofeiini on kahvin ja teen sekä kola- ja energiajuomien piristävä aine. Kofeiiniherkille, raskaana oleville ja alle 15-vuotiaille lapsille se saattaa aiheuttaa jo pieninä annoksina mm. sydämentykytystä, vapinaa, uni- ja keskittymisvaikeuksia sekä riippuvuutta. Lue lisää kofeiinista ja muista piristävistä yhdisteistä ruokaviraston sivuilta.  
 • Rasvaa on lähinnä nestemäisissä maitotuotteissa. Rasva lisää juomien energiapitoisuutta, altistaa lihomiselle ja tuo ruokavalioon kovaa tyydyttynyttä rasvaa.
 • Myös alkoholi lisää juomien energiapitoisuutta. Alkoholin runsas käyttö aiheuttaa huomattavia terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja.

Liikunta lisää nestehävikkiä

Liikunta lisää nestehävikkiä noin 0,5–1 litraa liikuttua tuntia kohden. Hävikin määrään vaikuttavat mm. liikunnan rasittavuus, ympäristön lämpötila ja ilman kosteus. Korvaa hävikki tavanomaista runsaammalla juomisella päivän aikana. Enintään tunnin kestävän liikunnan aikana ei tarvitse juoda, kunhan olet juonut ennen liikuntaa riittävästi. Suositeltavin juoma on vesi.