Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Politiikkasuositukset

Ruokaviraston politiikkasuosituksissa tutkimustieto on esitetty tiiviissä, päättäjille suunnatussa julkaisussa.

Elintarviketurvallisuus- ja laatututkimus

Virusten esiintyminen ja säilyvyys elintarviketuotantoketjussa ja elintarviketeollisuuden prosesseissa (VIRSTA) -hanke:

Kotimaista kalaa ravinnoksi monipuolisemmin ja turvallisemmin (EU-kalat IV) -hanke:

Eläinten terveys ja hyvinvointitutkimus

Lintuinfluenssan leviämiseen vaikuttavien riskitekijöiden kartoitus (AI-RISKI) -hanke:

Kolibasilloosin hallinta siipikarjan tuotantoketjussa -hanke:

Kryptosporidioosi – nouseva zoonoosiuhka nautakarjoissa KRYPTO -hanke:

Kalojen hyvinvointiohjelman suunnittelu ja käynnistys -hanke:

Mycoplasma bovis -tartunnan hallinta nautojen lisääntymisteknologiassa -hanke:

Salmonellan leviäminen suomalaisille nauta- ja sikatiloille -hanke:

Huoltovarmuus ja varautuminen

Mikromuovit maatalousmaassa – Päästöt, vaikutukset ja väheneminen -hanke:

Perunateollisuuden sivuvirtojen kasvinterveysriskit -hanke:

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 12.9.2025