Kampylobakteeririskit elintarvikeketjussa ja ympäristössä

Tiivistelmä:

Projektissa arvioidaan tiettyjen lihaelintarvikkeiden ja uimaveden aiheuttamaa kampylobakteerialtistumista. Lisäksi tutkitaan kampylobakteeritartuntojen toistuvuutta ja muutoksia broilertiloilla. Tuloksia voidaan hyödyntää riskinhallinnassa ja seurantaohjelmien kehittämisessä sekä kansallisella että yritystasolla.

Tavoitteet:

Projektin tavoitteena on tuottaa tietoa kampylobakteerin riskinhallinnan ja seurantaohjelmien kehittämistä varten muun muassa seuraavilla tavoilla:

  • Tuottaa sekä kvalitatiivista että kvantitatiivista tietoa elintarvikkeiden kampylobakteeririskistä.
  • Selvittää kampylobakteerien esiintymistä broileriteurastuserissä ja  broilerierien tilakohtaista ja mahdollista alueellista saastumisriskiä. 
  • Kartoittaa kampylobakteerien esiintymistä uimavesissä käyttäen esimerkkinä neljää eri kaupunkia ja niiden uimarantoja.

Asiasanat:

kampylobakteeri, elintarvikkeet, riskinarviointi, prediktiivinen mikrobiologia, mallinnus, Bayes, tilastotiede

Hankkeen vastuullinen johtaja:

Ranta, Jukka, erikoistutkija, FT, dos., Evira, riskinarvioinnin tutkimusyksikkö  

Eviran hankevastaava:

Ranta, Jukka, erikoistutkija, FT, dos., riskinarvioinnin tutkimusyksikkö 

Yhteistyötahot:

Atria Suomi Oy;
HK Ruokatalo Oy;
Saarioinen Oy

Hankkeen vaihe:

Päättynyt

Aloitusvuosi:

2012

Lopetusvuosi:

2015

Hankkeen rahoitukseen osallistuu: 

MMM;
Evira;
HY

Eviran projektikoodi:

8255

 

Sivu on viimeksi päivitetty 23.5.2022