Total Diet Study

Tavoitteet:

EU–hankkeessa yhdenmukaistetaan tapaa kerätä tietoa elintarvikeperäisestä altistumisesta. Hankkeessa luodaan yhtenäiset käsitteet ja toimintatavat niin ruuankäyttötietojen, näytteenoton, näytteiden valmistamisen, analysoinnin kuin analyysituloksista tehtävän riskinarvioinnin tarpeisiin. Analyysit tehdään ruuankäyttötietoihin perustuen elintarvikkeista siten, että elintarvikkeet valmistetaan ensin normaalien ruuanvalmistustapojen mukaisesti. Näin pyritään samaan mahdollisimman todenmukainen tieto elintarvikeperäisestä altistumisesta tutkittaville aineille riskinarviointia varten.

Tulokset:

Hankkeessa luodaan yhtenäinen ohjeistus Total Diet Study (TDS) – tyyppiselle saantitutkimuksille kaikkien tutkimusosa-alueiden osalta. Lisäksi hankkeen pilottitutkimuksesta saadaan käytännön kokemusta TDS-tyyppisen tutkimuksen suunnittelusta ja toteuttamisesta aina riskinarviointiin asti. Lisäksi hankkeessa luodaan yhteinen tietokanta myöhempiä tutkimuksia varten.

Asiasanat:

elintarvikkeet, saantilaskelmat

Hankkeen vastuullinen johtaja:

ANSES (French Agency for Food, Enviromental and Occupational health and safety)

Eviran hankevastaava:

Putkonen, Tiina, erikoistutkija, TkT, kemian ja toksikologian tutkimusyksikkö

Yhteistyötahot:

Anses- Ranska;
IFR – Yhdistynyt kuningaskunta;
EuroFIR AISBL – Belgia;
RIVM – Alankomaat;
NIPH/SZU –Tsekki;
INRAN – Italia;
BfR – Saksa;
UGR – Espanja;
NUID UCD – Irlanti;
UGENT – Belgia;
HAH – Kroatia;
PVD – Latvia;
CNA/AESAN – Espanja;
FERA – Yhdistynyt kuningaskunta;
INSA – Portugali;
NIPH/FHI – Norja;
MATIS – Islanti;
NFNI/IZZ – Puola;
ISS – Italia;
TUBITAK – Turkki;
URV – Espanja;
VITO – Belgia;
NFA – Ruotsi;
ETHZ – Sveitsi;
ILSI Europe aisbl - Belgia

Hankkeen vaihe:

Päättynyt

Aloitusvuosi:

2012

Lopetusvuosi:

2015

Hankkeen rahoitukseen osallistuu:

EU

Eviran projektikoodi:

8423

 
 

Sivu on viimeksi päivitetty 23.5.2022