Yhteispohjoismainen ruoka-aineallergeenihanke

Tiivistelmä:

Allergeenit ovat aineita, joille ihmiset ovat yleisesti allergisia tai yliherkkiä. Ruoka-aineallergeenien, kuten maidon, kananmunan ja erilaisten pähkinöiden puutteellinen merkintä aiheuttaa vakavan terveysvaaran allergisille ja yliherkille ihmisille. On myös tapauksia, joissa keliakiaa tai vehnäallergiaa sairastavat henkilöt ovat saaneet reaktion, koska elintarvikkeessa ei ole ollut merkintää sen sisältämästä vehnästä. Suklaa, makeiset, leipomotuotteet, puolivalmisteet kuten makkara ja lihapullat sekä valmisruoat ovat näitä allergeenejä useimmiten sisältäviä koostettuja elintarvikkeita.

Allergiaa aiheuttavia aineiden merkintää koskevien määräysten tarkoituksena on varmistaa, että allergikot ja yliherkät henkilöt osaavat tunnistaa ne elintarvikkeet, joiden sisältö aiheuttaa allergisen reaktion. Allergiaa aiheuttavien ainesosien asianmukainen merkintä on siksi hyvin tärkeää. Projektiryhmä on valinnut projektiin sellaiset allergeenit ja tuotetyypit, jotka aiheuttavat eniten yllättäviä allergisia reaktioita.

Tämän projektin tarkoituksena on lisätä tietoutta allergeenien oikeasta ja asianmukaisesta merkinnästä. Tähän liittyy toisaalta tietouden lisääminen toimijoiden ja valvontaviranomaisten keskuudessa niin, että toimijat käyttävät merkintöjä oikein, ja valvonta on tehokasta ja riskiperusteista. Lisäksi projektin tuloksilla pyritään määrittämään aikaisempaa tarkemmin, miten hyvin allergeenien merkintää koskevaa lainsäädäntöä noudatetaan valmiiksi pakattujen elintarvikkeiden osalta ja millaisia määriä merkitsemättömiä allergeenejä tuotteista löytyy. Projekti toteutetaan pohjoismaisena yhteistyönä Ruotsissa, Norjassa, Suomessa ja Tanskassa, ja osa projektin rahoituksesta saadaan Pohjoismaiden ministerineuvostolta. Projektia johtaa Ruotsin elintarvikevirasto.

Tavoitteet:

  • Saada tietoa siitä, miten yleisesti allergeenien merkintää koskevaa lainsäädäntöä noudatetaan.
  • Markkinoilta poistetaan ne elintarvikkeet, joiden allergeenejä koskeva merkintä on projektin puitteissa suoritetussa valvonnassa todettu virheelliseksi, ja joiden on todettu aiheuttavan riskin allergikoille.
  • Lisätä tietoutta pohjoismaisesta kannasta koskien merkintää "Saattaa sisältää pieniä määriä …".
  • Saada tietoa siitä, miten hyvin pohjoismainen kanta koskien merkintää "Saattaa sisältää pieniä määriä …" tunnetaan ja miten hyvin sitä noudatetaan.
  • Saada tietoa siitä, miten laajasti varoitusmerkinnällä varustetut elintarvikkeet sekä elintarvikkeet, joissa ei ole varoitusmerkintää, sisältävät allergeenejä, joita ei ole ilmoitettu, ja millaisina pitoisuuksina allergeenejä esiintyy niissä.

Asiasanat:

ruoka-aineallergeeni, pakkausmerkintä

Hankkeen vastuullinen johtaja:

Sjögren Bolin, Ylva, Senior Chemist, Ph.D.,  Livsmedelsverket, Ruotsi

Eviran hankevastaava:

Anthoni, Minna, erikoistutkija, FT, kemian ja toksikologian tutkimusyksikkö

Yhteistyötahot:

Livsmedelsverket (Ruotsi);
Mattilsynet (Norja);
Fødevarestyrelsen (Tanska)

Hankkeen vaihe: 

Päättynyt

Aloitusvuosi:

2015

Lopetusvuosi:

2017

Hankkeen rahoitukseen osallistuu: 

Pohjoismaiden Ministerineuvosto

Sivu on viimeksi päivitetty 23.5.2022