Menetelmän kehittäminen ruokaväärennösten tutkimukseen sai rahoituksen

11. kesäkuuta 2021

Ruokavirastossa käynnistyy tutkimushanke, joka mahdollistaa ensimmäisen askeleen kohti menetelmää ruoan alkuperän tunnistamiseksi. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää strontiumisotooppikoostumuksien vaihtelua maatalousympäristöissä ja luontaisessa maaperässä. Strontiumisotooppimenetelmän kehittäminen ruokaväärennösten tutkimukseen (SIKRUT) -tutkimusta rahoittaa Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Strontiumin isotooppi koostumus -menetelmä perustuu siihen, että kaikki kasvit ja eläimet tarvitsevat kalsiumia ja strontium käyttäytyy samalla tavalla kuin kalsium. Siksi strontiumia on kaikkialla ja sitä kulkeutuu luonnollisesti kalsiumin mukana pieniä määriä maaperästä kasveihin ja niitä syöviin eläimiin.

Strontiumin isotooppikoostumus vaihtelee alueellisesti. Tämä kertoo, millaisella geologisella alueella ruoka on tuotettu. Raskaana alkuaineena strontiumin isotooppikoostumus ei juuri muutu siirtyessään maaperästä kasviin tai tämän syövään eläimeen, joten tulevaisuudessa menetelmää voidaan käyttää yhtäaikaisesti moniin erilaisiin ruoka-aineisiin.

Strontiumisotooppimenetelmän haasteet vaihtelevat tutkittavien alueiden geologian suhteen, joten on tärkeää, että Suomessa tutkitaan ja kehitetään menetelmää vastaamaan tarpeita täällä. Ruokavirastossa on pitkät perinteet ruokaturvallisuuden ja ruoan alkuperän tutkimuksessa, joten tämä isotooppimenetelmä tulee täydentämään jo olemassa olevaa menetelmien valikoimaa. Tutkimusta johtaa erikoistutija, filosofian tohtori Maria Lahtinen-Kaislaniemi.

Lisätietoja:
Maria Lahtinen-Kaislaniemi
erikoistutkija
p. 050 339 4493
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi