Tuonti EU:n ulkopuolelta

TRACES-järjestelmää käytetään varmentamaan elävien eläinten ja eläintuotteiden jäljitettävyys ja valvonta eläinten ja eläinperäisten tuotteiden tuonnissa EU:n ulkopuolisista maista. Ohjelmaa voidaan käyttää kaikissa jäsenmaissa oman maan kielellä.

Tuonnissa EU:n ulkopuolisista maista yritys (maahantuoja tai hänen edustaja) tekee ennakkoilmoituksen eläinlääkinnälliselle rajatarkastusasemalle tuotavista eristä täyttämällä yhteisen terveyttä koskevan tuloasiakirjan eli niin sanotun CHED-asiakirjan (Common Health Entry Document) Eläinperäisten Tuotteiden dokumenttimalli on CHED-P (Products=tuotteet), eläville eläimille CHED-A (Animals=eläimet). Linkeissä tyhjät lomakemallit TRACES-järjestelmän häiriötilanteita varten. 

Maahantuojan tai huolitsijan on tehtävä ennakkoilmoitus rajatarkastusasemalle edellisenä työpäivänä ennen aiottua tuontia EU:n alueelle. Mikäli tuontipäivä on maanantai, on ilmoitus tehtävä siis perjantaina.

Päästäkseen tekemään ennakkoilmoitusta, on käyttäjän ensin rekisteröidyttävä TRACES-käyttäjäksi. Rekisteröinti tapahtuu luomalla ensin EU-login käyttäjätili.

Ennakkoilmoituksen tekijä täyttää CHEDin ensimmäinen sivun, johon tulevat tiedot löydät oikealla olevasta linkistä. Järjestelmässä punaisella tähdellä merkityt kohdat ovat pakollisia. Kohdassa I.4 rajatarkastusasema tarkastathan, että määritteenä on elintarvikkeet, eläimistä saatavat sivutuotteet, eläinlääketiede. Lisätietoa rajatarkastusasemista täältä

TRACES-ohjelmaa koskevissa kysymyksissä voi ottaa yhteyttä Helsingin sataman eläinlääkinnälliseen rajatarkastusasemaan, puh. 040 146 7551 tai rajatarkastus@ruokavirasto.fi

Ohje TRACES-NT -pääkäyttäjän tunnusten hakemiseen tässä

Kirjautumisohjeet englanniksi löydät tästä (Hae tunnuksia Toimijana (Engl. Operator))

Uuteen järjestelmään pääset tästä linkistä

Sivu on viimeksi päivitetty 18.2.2022