Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Raakalihavalmisteet

Tarkasta myös yleiset tuontiehdot

Tarkasta myös määritelmät

Ihmisravinnoksi tarkoitettujen sorkka- ja kavioeläinten raakalihavalmisteiden lähetysten tulo unioniin on sallittua ainoastaan kolmansista maista tai niiden alueilta, joista saman eläinlajin tuoreen lihan tuonti on sallittua.

Sallitut alkuperämaat luetellaan asetuksen (EU) N:o 404/2021 liitteessä XIII

Virallisen todistuksen malli raakalihavalmisteiden unioniin tuloa varten niiden saattamiseksi markkinoille

Terveystodistuksen malli raakalihavalmisteille löytyy asetuksen 2020/2235 liitteestä III, (malli MP-PREP)

Erityispiirteitä

  • Raakalihavalmisteisiin saa käyttää raaka-aineena vain tuoretta lihaa
  • Raakalihavalmiste on käärittävä tai pakattava heti valmistamisen jälkeen
    • ja sen jälkeen:
  • jäähdytettävä ja varastoitava enintään 4 °C:n sisälämpötilaan lihavalmisteiden osalta
    • tai
  • pakastettava enintään – 18 °C:n sisälämpötilaan alkuperäisessä tuotantolaitoksessa
  • Lämpötilat on ylläpidettävä varastoinnin ja kuljetuksen aikana.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 24.8.2022