Epidemioiden tapahtumapaikat

Ruokamyrkytysepidemioiden tapahtumapaikka on se paikka, jossa ruokamyrkytykseen sairastuneet ovat syöneet sairastumisen aiheuttanutta ruokaa esimerkiksi ateriointi samassa ravintolassa tai juhlissa. Suurin osa raportoiduista epidemioista on tällaisia niin sanottuja yhden lähteen epidemioita. Joskus epidemia voi olla luonteeltaan laajempi, alueellinen epidemia, jossa esimerkiksi laajalle levinnyt kaupassa myytävä elintarvike aiheuttaa sairastumisia useassa paikassa samanaikaisesti tai pidemmän ajan kuluessa. Myös laajat vesiepidemiat ovat yleensä luonteeltaan sellaisia, että tapahtumapaikkoja on useita samanaikaisesti.

Ruokaviraston ylläpitämään kansalliseen ruokamyrkytysrekisteriin raportoidaan vain sellaiset kotona tapahtuneet epidemiat, joissa sairastumisen aiheuttaja on kaupallinen elintarvike tai talousvesi.

Kuva: Ruokamyrkytysepidemioiden tapahtumapaikat Suomessa 2000-luvulla (pdf)