Välittäjäelintarvikkeet

Ruokamyrkytysepidemian voi aiheuttaa elintarvike tai talousvesi, joka on saastunut ruokamyrkytyksiä aiheuttavalla mikrobilla. Yleisimmät aiheuttajaelintarvikkeet ovat liha ja lihavalmisteet, tuoreet kasvikset ja niistä valmistetut tuotteet sekä kala ja kalavalmisteet. Suomessa kananmunat, maito ja maitotuotteet ovat olleet harvinaisia ruokamyrkytysten aiheuttajia. Vuosittain raportoiduissa ruokamyrkytysepidemioissa noin kolmasosassa välittäjäelintarviketta ei pystytä toteamaan tai useampaa kuin yhtä elintarviketta epäillään tartunnan lähteeksi. Useimmissa tunnistamattoman aiheuttajan epidemioissa voidaan kuitenkin yleensä osoittaa yhteys tiettyyn ruokailutapahtumaan esimerkiksi lounasruokailu ravintolassa tai ruokailu buffetpöydästä. Sairastumisen aiheuttanut talousvesi voi olla peräisin yksittäisestä saastuneesta kaivosta tai vesilaitoksesta, jossa on tapahtunut virhe vedenpuhdistuksessa.

Suurin osa, yleensä yli 90 % vuosittain raportoiduista epidemioista on elintarvikevälitteisiä ja loput talousvesivälitteisiä. Suurimmat epidemiat (eniten sairastuneita) ovat kuitenkin olleet talousveden aiheuttamia esimerkiksi Nokian vesiepidemia vuonna 2007.

Kuva: Suomessa ruokamyrkytysepidemioita aiheuttaneet elintarvikkeet 2000-luvulla (pdf)