Puutiaisaivokuume (TBE)

Puutiaisaivokuumeena tunnetun taudin TBE:n (Tick-Borne Encephalitis) aiheuttaja on arbovirus, joka tunnetaan myös Kumlinge-viruksena. Virusta kantavat puutiaiset (punkit).

TBE ihmisissä

Pääasiassa punkkien välityksellä leviävää puutiaisaivotulehdusta tavataan Suomessa erityisesti Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa. Tartuntoja on todettu myös Kokkolan ja Lappeenrannan seudulla. Lisäksi uusia mahdollisia tartunta-aluita esiintyy myös muualla Itä- ja Pohjois-Suomessa. Suurin osa tautitapauksista todetaan heinä-syyskuun aikana, mutta tapauksia on todettu toukokuusta aina joulukuuhun saakka.

2000-luvun alussa tapauksia todettiin 30–40 vuosittain, joista noin 70 % todettiin Ahvenanmaalla. Tapausmäärä aleni vuosikymmenen puolivälissä 15–20 tapaukseen vuodessa, josta määrä kääntyi jälleen nousuun. Tapausten määrään on vaikuttanut Ahvenanmaalla toteutettu rokotuskampanja. Vuosikymmenen loppupuolella enää vajaa kolmannes tapauksista on todettu Ahvenanmaalla.

Kuva: Tartuntatautirekisteriin ilmoitetut puutiaisaivokuumevirustapaukset vuodesta 2000 (pdf)

Kumlinge-virus elintarvikkeissa

Kumlige-virustartunnan lähteenä voi toimia pastöroimaton, erityisesti vuohen maito. Suomessa on kerran epäilty tällaista tartuntaa, jonka lähteeksi epäiltiin pastöroimatonta vuohenmaitoa.

TBE eläimissä

Arboviruksen reservuaareina luonnossa toimivat lähinnä pienjyrsijät, joista punkit saavat tartunnan. On arvioitu, että noin 2 % pienjyrsijöistä kantaisi virusta.

Virus voi tartuttaa useita eläinlajeja puutiaisen välityksellä. Virustartunnan seurauksena arbovirusta voi erittyä muun muassa vuohen ja lampaan maitoon. Eläimille virus aiheuttaa yleensä vain oireettoman tartunnan. Koirilla on kuitenkin raportoitu muun muassa keskushermosto-oireita ja taudin johtaneen kuolemaan. Suomessa tautia ei ole koskaan todettu eläimillä. Suomessa tehtyjen tutkimusten mukaan, koirilla ja hevosilla esiintyy arbovirus vasta-aineita.

Sivu on viimeksi päivitetty 6.9.2021