Blogi: Käytä tarkastettua siementä – ilmoita laittomuuksista siemenkaupassa

28. helmikuuta 2024

Viime hetket hankkia kylvösiemenet kevään kylvöille ovat käsillä. Viljelyksillä kannattaa käyttää virallisesti tarkastettua eli sertifioitua siementä, joka on itävää, puhdasta, tervettä ja laadukasta.

Suomessa markkinoitavien siementen tulee täyttää siemenlain (600/2019) vaatimukset siementen laadun ja pakkausmerkintöjen osalta. Tavoitteena on turvata hyvälaatuisen ja Suomen kasvuoloihin sopivan siemenen saanti viljelijöille.

Vakuustodistus vehnänsiemenille.

Sertifioidun siemenen tunnistat pakkauksessa olevasta vakuustodistuksesta, josta selviää laji, lajike, siemenluokka, kauppaeränumero ja pakkaaja. Lisäksi vakuustodistuksessa ilmoitetaan itävyys ja sen määritysajankohta sekä tuhannen siemenen paino, jolloin kylvettävä siemenmäärä hehtaarille on helppo laskea. Luomusiemenen tunnistat vakuustodistuksessa olevasta merkinnästä ”luonnonmukainen siemen” tai ”siirtymävaiheen siemen” ja FI-EKO-201 -viranomaistunnuksesta. Ostamasi kauppaerän lajipuhtaustiedot löydät Ruokaviraston Avoin tieto -palvelusta.

Ruokaviraston Avoin tieto -palvelusta löydät myös sertifioitua siementä pakkaavat ja markkinoivat Ruokaviraston hyväksymät siemenpakkaamot. Sertifioitua siementä markkinoivat myös maatalouden tuotantotarvikkeita myyvät liikkeet.

Ruokavirasto valvoo siemenlain vastaista siemenkauppaa, jota on muun muassa sertifioimattoman eli tarkastamattoman siemenen markkinointi ja vakuustodistusten tai erämerkintöjen puuttuminen siemenpakkauksista. Jos havaitset tai epäilet siemenlainvastaista markkinointia tapahtuneen, siitä on hyvä ilmoittaa valvontaviranomaiselle Ruokaviraston nettisivuilla olevalla lomakkeella, jotta asiaan voidaan puuttua. Ilmoituksen voit jättää anonyymisti tällä lomakkeella.

Siemenyksikkö