Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Ruokaviraston kestävyysteot

Ruokaviraston kestävyysteot vuodesta 2023 alkaen

Käytännön tekomme kestävyyden edistämiseksi on jaettu neljään tavoitekokonaisuuteen: Hyvinvoiva ja osaava henkilöstö, kestävä ympäristö, asiakaslähtöiset palvelut ja kestävä tutkimus- ja kehittämistoiminta. Näillä teoilla kasvatamme kädenjälkeämme eli positiivisia vaikutuksia sekä pienennämme jalanjälkeämme eli negatiivisia vaikutuksia toimintaympäristöömme.

Hyvinvoiva ja osaava henkilöstö – sosiaalinen vastuu

  • Kestävä kehitys nimettiin yhdeksi vuoden 2023 osaamisen painopistealueeksi
  • Osaamisen tueksi kestävän kehityksen teemaa suositeltiin jokaiselle kehityskeskusteluissa pohdittavaksi
  • Henkilöstölle suositeltiin e-Oppivan Kestävän kehityksen osaajaksi -kurssia.
  • Kestävä kehitys ja vastuullisuus lisättiin yleisperehdytykseen viraston uusille henkilöille
  • Työmatkaetu lisättiin henkilöstöetuihin (ePassi Flex)
  • Työsuojelusivustolle intranetiin laadittiin ohjeistus epäasiallisen käyttäytymisen ja häirinnän tilanteiden ratkomiseen
  • Ilmoittajansuojelun menettelytavat otettiin käyttöön lakisääteisessä aikataulussa
  • Tarjottiin henkilöstölle Työterveyslaitoksen webinaarisarjaa ja oppimateriaaleja liittyen hybridityöskentelyyn sekä Mehiläisen mielen hyvinvoinnin palveluita
  • Esihenkilötyöskentelyä tuettiin ns. esihenkilöiden coaching -prosesseilla, työkykyjohtamisen tiimin tuella ja esihenkilöiden tukisivuston avulla intranetissä
  • Parannettiin työilmapiiriä etätyöaikana laatimalla hybridityön linjaukset ja verkkokeskustelun pelisäännöt
  • Anonyymirekrytoinnin kokeileminen ja sen markkinoiminen ulkoisissa rekrytoinneissa
  • Verenluovutus: aktiivinen verenluovutusryhmä, joka pystyi uudistamaan platinakunniakirjan myös vuonna 2023. Henkilöstö voi käydä luovuttamassa verta työajalla kahdesti vuodessa.

Kestävä ympäristö -ekologinen ja taloudellinen vastuu

  • Tunnistamme YK:n kestävän kehityksen tavoitteista (SDG) 2, 3, 8 ja 12 tavoitteet, joita haluamme edistää hankinnoissa.
  • Tunnistamme kategoriakohtaisesti, hankinnat, joilla voimme edistää tehokkaimmin kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista, määrittelemme niille tarkemmat tavoitteet ja mittaamme tavoitteiden saavuttamista.
  • Määritämme toimittajien soveltuvuusvaatimusten ohjeelliset vähimmäiskriteerit asianmukaisten toimittajien varmistamiseksi
  • Osallistuminen vähähiilisten hankintojen johtamisen kehitysohjelmassa (Keino-akatemia)
  • Hankintakategorioiden vähähiilisyyspotentiaalin laskeminen (kesken)
  • Talouden tasapainottamiseen liittyvät toimet (esimerkiksi kustannusvastaavuuden parantaminen, hankerahoituksen lisääminen, viraston tiedon kaupallistamisen selvittely)
  • Lean- ja laatukoulutukset sekä -palkinnot toimintatapojen parantamiseksi
  •  Henkilöstön ympäristötietoisuuden lisääminen (GO verkosto ja kulutustapamittari)
  • Toimitilayhteistyö ja tilahankkeet: Vuonna 2023 toteutui Oulun toimipaikan yhteistilauudistus yhdessä Luken kanssa. Työ jatkuu yhdessä Senaatin kanssa.

Asiakaslähtöiset palvelut – taloudellinen vastuu

  • Asiakasosallisuuden lisäämistä on edistetty muun muassa Leanin ja palvelumuotoilun keinoin.
  • Käynnistettiin entistä jäsentyneemmän yhteistyön valmistelu keskeisten kumppaniviranomaisten kanssa digikehittämisessä

Kestävä tutkimus- ja kehittämistoiminta – tutkimusvastuu ja taloudellinen vastuu

  • Yhteisrahoitteisten hankkeiden ulkopuolisen rahoituksen kasvu 93 % vuonna 2023
  • Vuonna 2023 oli käynnissä useita kansallisia ja EU-rahoitteisia tutkimushankkeita liittyen muun muassa kiertotalouteen, huoltovarmuuteen, luonnon monimuotoisuuden sekä yhteisen terveyden (One Health) edistämiseen.
  • Osallistuttiin tutkimusaineiston FAIR-selvitystyöhön
Sivu on viimeksi päivitetty 5.6.2025