Toimi ennen kuin on myöhäistä – siirry Suomi.fi-valtuutuksen käyttöön nyt

27. marraskuuta 2020

Viimeistään nyt on aika vaihtaa Katso-palvelussa tehdyt oikeudet Suomi.fi-valtuuksiksi, jotta sähköinen asiointi Ruokaviraston ja muiden viranomaisten asiointipalveluissa onnistuu myös ensi vuonna. Kiire asian hoitamisella on varsinkin kunnissa, oppilaitoksissa, osassa yhdistyksiä ja muissa organisaatioissa, joiden tietoja ei ole kauppa- tai yhdistysrekisterissä eikä YTJ:ssä. Näiden organisaatioiden on tehtävä ensin valtuushakemus virkailijavaltuuttamispalveluun ennen kuin ne pääsevät tekemään asiointioikeuksia Suomi.fihin. Valtuushakemusten käsittelyaika on tällä hetkellä 2–3 viikkoa.

Verohallinnon tarjoama Katso-valtuutus poistuu käytöstä 31.12.2020. Katso-palvelussa tehtyjä oikeuksia on käytetty Ruokaviraston asiointipalveluissa siihen, että henkilö voi asioida yrityksen, yhdistyksen tai muun organisaation nimissä sähköisesti. Jatkossa tähän käytetään Suomi.fi-valtuutusta. Suomi.fi-valtuutukset ovat jo käytössä Hyrrä- ja Nekka-asiointipalveluissa. Elintarvikeilmoitukset-asiointipalvelu siirtyy Suomi.fi-valtuutuksen käyttöön joulukuussa (viikko 51).

Näin teet Suomi.fi-valtuudet

Jos organisaation tiedot saadaan kaupparekisteristä tai YTJ:stä, voi organisaation nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö asioida sähköisesti organisaation nimissä ilman erillisiä valtuuksia. Myös niissä yhdistyksissä, joille on merkitty yhdistysrekisterissä vain yksi nimenkirjoittaja, voi yhdistyksen nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö asioida sähköisesti yhdistyksen nimissä ilman erillisiä valtuuksia. Jos asioimaan halutaan valtuuttaa sellainen henkilö, jolla nimenkirjoitusoikeutta ei ole, tulee nimenkirjoitusoikeuden omaavan henkilön tehdä valtuudet Suomi.fi-palvelussa.

Hyrrä-asiointipalvelua koskevat ohjeet Suomi.fi-valtuutuksen tekemiseen

Nekka-asiointipalvelua koskevat ohjeet Suomi.fi-valtuutuksen tekemiseen

Näin teet valtuushakemuksen virkailijavaltuuttamispalvelussa

Valtuutusta ei voi tehdä suoraan Suomi.fi-palvelussa seuraavissa tapauksissa:

  • jos organisaatiota ei ole merkitty kaupparekisteriin eikä YTJ:ään (esimerkiksi kunnat, oppilaitokset, seurakunnat ja säätiöt)
  • jos yhdistyksen sääntöihin on merkitty useampi allekirjoittaja yhdessä.

Näissä tapauksissa organisaation edustajan tulee tehdä ensin valtuushakemus virkailijavaltuuttamispalvelun kautta. Valtuushakemus kannattaa lähettää mahdollisimman pian virkailijavaltuuttamispalveluun, jos haluaa välttyä asiointioikeuksien katkeamiselta vuodenvaihteessa.

Hyrrä-asiointipalvelua koskevat ohjeet valtuushakemuksen tekemiseen

Suomi.fi-valtuutuksen tekemisessä neuvoo Yritys-Suomi-puhelinpalvelu, puh. 0295 020 500.

Elintarvikeilmoitukset-palvelu siirtyy Suomi.fi-valtuutukseen joulukuussa (viikko 51)

Ruokaviraston tavoitteena on, että Elintarvikeilmoitukset-asiointipalvelun käyttäjät voivat siirtyä Suomi.fi-valtuutuksen käyttöön arvion mukaan joulukuussa 2020 (viikolla 51).

Elintarvikeilmoitukset-asiointipalvelun käyttäjät voivat jo tehdä valtuutukset valmiiksi Suomi.fi-palvelussa, jolloin ne toimivat Elintarvikeilmoitukset-palvelussa heti, kun asiointipalvelun muutokset on saatu tehtyä. Elintarvikeilmoitukset-asiointipalvelussa tarvittavat valtuuskoodit ovat:

  • Elintarvikeilmoitusten tekeminen – mahdollistaa asioinnin yrityksen puolesta: ilmoitusten tekeminen ja yrityksen kaikkien ilmoitusten katselu
  • Elintarvikeilmoitusten katselu – mahdollistaa rajatun asioinnin yrityksen puolesta: ilmoitusten tekeminen ja valtuutetun itse tekemiensä ilmoitusten katselu

Tiedotamme tarkemmin Suomi.fi-valtuutuksen käyttöönotosta Elintarvikeilmoitukset-palvelussa myöhemmin.

Lisätietoja Suomi.fi-valtuutuksesta

Yritys-Suomi-puhelinpalvelu, p. 0295 020 500

Digi- ja väestötietoviraston ohjeet

Asiointipalvelukohtaiset ohjeet

Lisätietoja Ruokavirastosta

Suomi.fi-valtuutukseen siirtyminen Hyrrä-asiointipalvelun osalta: Tietojärjestelmäasiantuntija Merja Pahkasalo, p. 040 517 7939, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Suomi.fi-valtuutukseen siirtyminen Nekka-asiointipalvelun osalta: koulujakelu@ruokavirasto.fi

Suomi.fi-valtuutukseen siirtyminen Elintarvikeilmoitukset-asiointipalvelun osalta: Erikoissuunnittelija Sari Mäkilä, p. 040 833 2893, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi