Vastuullinen tuliaistuonti sekä eläin- ja kasvitautien riskit Ruokaviraston teemoina Matkamessuilla

19. tammikuuta 2023

luuppi_web.jpg

Ruokavirasto osallistuu Helsingin Messukeskuksessa järjestettäville Matkamessuille 20.–22. tammikuuta. Viraston teemoina messuilla ovat vastuullinen tuliaistuonti sekä vakavien eläin- ja kasvitautien vastustaminen.

Elintarvikkeiden, hedelmien ja kasvisten tuontiin sekä lemmikkien matkustamiseen liittyy rajoituksia, joita kaikki matkailijat eivät välttämättä tiedä. Tuontiehdot on selvitettävä etukäteen.

Ruokaviraston asiantuntijat kannustavat osastollaan (6n80) matkailijoita vastuulliseen tuliaistuontiin, ja jakavat tietoa muun muassa elintarvikkeiden välityksellä leviävästä afrikkalaisesta sikarutosta (ASF), kasvintuhoojista, ja taustaltaan tuntemattomien tuontikoirien aiheuttamasta rabieksen ja myyräekinokokin riskistä.

Edellä mainitut tartunnan aiheuttajat tulisivat Suomeen levitessään kalliiksi. Esimerkiksi lähialueillamme aggressiivisesti levinnyt afrikkalainen sikarutto aiheuttaisi Suomeen levitessään mittavat menetykset kansantaloudellemme. Suomeen ulkomailta tuodut koirat puolestaan voivat kantaa vakavia tauteja, vaikka oireita ei olisikaan maahantuontihetkellä havaittavissa. Esimerkiksi rabies voi tarttua myös ihmiseen, ja ilman riittävän nopeaa hoitoa tauti tappaa aina. Koirien kantama myyräekinokokki voi myös tarttua ihmiseen ja aiheuttaa vakavan sairauden, jopa kuoleman. Eläimen omistajan velvollisuutena on huolehtia, että eläimen maahantuonnin terveysvaatimukset täyttyvät.

Ruokaviraston osastolla on läsnä myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) asiantuntijoita, joilta voi tiedustella muun muassa matkailijan terveyteen liittyvistä asioista.

Lisätietoja:

Eläinperäisten elintarvikkeiden tuonnin rajoitukset, afrikkalainen sikarutto: erityisasiantuntija Leena Oivanen, p. 0295 204 785
Lemmikkieläinten tuonti: jaostopäällikkö Kitty Schulman, p. 0295 204 985
Hedelmien ja vihannesten tuonnin rajoitukset: erityisasiantuntija Miia Pasanen, p. 0295 204 364

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lue lisää:

Elintarvikkeiden tuliaistuonti 
Afrikkalainen sikarutto
Raivotauti eli rabies
Lemmikkien tuontiehdot 
Kasvien ja kasvituotteiden tuonti matkatavarana
THL: Matkailijan terveysopas

Matkamessut 20.–22.1.2023 Helsingin Messukeskuksessa, pe–su klo 10.00–18.00