Koulujakelutuet

Koulujakelujärjestelmän tavoitteena on lasten ja nuorten terveellisten ruokailutottumusten edistäminen.

Voit hakea koulumaito- ja kouluhedelmätukea koululle tai päiväkodille Nekka-asiointipalvelun kautta.

Koulumaitotuki

Koulumaitotuki on tarkoitettu päivähoidossa, perusopetuksessa ja toisen asteen opetuksessa oleville lapsille.

Lukuvuonna 2022–2023 voit hakea koulumaitotukea maidon ja piimän lisäksi muista hapanmaitotuotteista ja juustoista. Tukikelpoisia tuotteita ovat

  • rasvaton maito ja piimä – tuki 0,19 euroa/litra
  • rasvaton luomumaito ja -piimä – tuki 0,38 euroa/litra
  • jogurtit, viilit ja rahkat (maitoainesosan osuus vähintään 90 %,) – tuki 0,10 euroa/kilo maitoainesosalle
  • juustot (rasvaprosentti enintään 17 %, ei tuore- ja sulatejuustot) – tuki 0,72 euroa/kilogramma

Maidon ja piimän tulee olla D-vitaminoitua. Muissa hapanmaitotuotteissa on oltava maitoa vähintään 90 painoprosenttia ja ne saavat sisältää rasvaa enintään 1 prosenttia ja sokeria enintään 10 painoprosenttia. Juustoissa saa olla enintään 10 prosenttia muuta kuin maitoa sisältäviä ainesosia ja ne saavat sisältää rasvaa enintään 17 prosenttia ja suolaa enintään 1,2 painoprosenttia. Tuotteita ei saa käyttää ruoanvalmistukseen.

Kouluhedelmätuki

Kouluhedelmätuki on tarkoitettu päivähoidossa, perusopetuksessa ja toisen asteen opetuksessa oleville lapsille.

Syyslukukaudella 2022 voit hakea kouluhedelmätukea 1.8.–31.12.2022 toimitetuista tuotteista ja kevätlukukaudella 2023 1.2.−30.4.2023 toimitetuista tuotteista. Tukikelpoisia tuotteita ovat tavanomaisesti tai luonnonmukaisesti tuotetut herne, kurkku, lanttu, porkkana, tomaatti, omena, valkokaali ja marjat (herukut, mansikka, mustikka, puolukka, vadelma) ja näiden marjojen marjasekoitukset sekä kukkakaali. Kevätlukukaudella myös appelsiini, banaani, klementiini ja mandariini (mukaan lukien satsumat ja tangeriinit) ovat tukikelpoisia.

Ruokavirasto maksaa tukea tavanomaisesti tuotetuista tuotteista 65 % arvonlisäverottomasta kilohinnasta ja luonnonmukaisesti tuotetuista tuotteista 75 % arvonlisäverottomasta kilohinnasta. Jos samalla tuotteella on useita eri hintoja jakson aikana, käytä hakemuksella aina alinta arvonlisäverotonta hintaa. Tuotteisiin ei saa lisätä sokeria, rasvaa tai suolaa, eikä niistä saa valmistaa ruokaa. Huom! Kevään 2023 hakujakson (1.2.-30.4.2023) tukitasot ovat 55 % tavanomaisesti tuotetuille tuotteille ja 65 % luonnonmukaisesti tuotetuille tuotteille.

Yhteystiedot

Sivu on viimeksi päivitetty 24.1.2023