Kosteikkojen hoitosopimus 2022

Julkaisupäivä: 8. helmikuuta 2022

Viimeinen hakupäivä on 15.6.2022.

1 Sopimuksen kohde ja sopijaosapuolet

Sopimus voidaan tehdä kosteikon, tulva-alueen tai luonnonmukaistetun uoman alle jääneestä ja hoito-toimien kohteena olevasta maa-alasta sekä hoidon kannalta riittävistä reuna-alueista. Ympäristösopi-mus voidaan tehdä myös pienten kosteikkojen, pohjapatojen ja tulvapeltoalueiden muodostamisesta.

Ympäristösopimus voidaan tehdä em. kohteiden lisäksi kosteikkokohteesta:

  1. eräistä ohjelmaperusteisista viljelijäkorvauksista annetun lain mukaisella ei-tuotannollisten investointien korvauksella;
  2. jota on koskenut maatalouden ympäristötuesta annetun valtioneuvoston päätöksen, luonnonhaitta-korvauksesta ja maatalouden ympäristötuesta annetun valtioneuvoston asetuksen tai luonnonhaitta-korvauksista ja maatalouden ympäristötuista vuosina 2007-2013 annetun valtioneuvoston asetuksen mukainen erityistukisopimus monivaikutteisen kosteikon hoidosta;
  3. joka on pieni kosteikko tai tulvapelto, jonka osalta on ollut voimassa luonnonhaittakorvauksesta ja maatalouden ympäristötuesta annetun valtioneuvoston asetuksen tai luonnonhaittakorvauksista ja maatalouden ympäristötuista vuosina 2007-2013 annetun valtioneuvoston asetuksen mukainen erityistuki-sopimus luonnon monimuotoisuuden ja maiseman edistämisestä; tai
  4. joka on perustettu muulla rahoituksella ja joka täyttää eräistä ohjelmaperusteisista viljelijäkorvauksista annetun lain mukaisen ei-tuotannollisten investointien korvaukseen oikeuttavan kosteikkokohteen ehdot.

Sopimuksessa on määriteltävä ne peruslohkot, joita sopimus koskee. Jos sopimukseen sisällytetään peruslohkon osa, muodostetaan sopimusalasta oma peruslohko. Sopimus on tehtävä kosteikon alle jääneestä peltoalasta tai muusta hoitotoimen kohteena olevasta maa-alasta riittävine reuna-alueineen.

Ympäristösopimuksen teon jälkeen sopimusala ei ole enää maatalouskäytössä olevaa maata. Jos kosteikko tehdään korvauskelpoiselle peltolohkolle, lohkolle siihen asti maksetut tuet peritään takaisin ja lohko menettää korvauskelpoisuuteensa. Kosteikon reuna-alueet voidaan hoitaa niiden leveyden perusteella esim. ympäristösitoumukseen kuuluvina suojakaistoina.

Sopimukseen sisältyvän yksittäisen lohkon on oltava vähintään 0,05 ha. Pienin ala, jolle sopimus voidaan tehdä, on yhteensä vähintään 0,30 hehtaaria.

Sopimuslohkot ilmoitetaan vuosittain päätukihaun yhteydessä Vipu-palvelun kasvulohkotiedoissa tai kasvulohkolomakkeella 102B.

Jos haet sopimusta peruslohkon osalle, on kyseisen lohkon osan pinta-ala ilmoitettava tällä hakulomakkeella. Lisäksi lohko on tunnuksen saamiseksi ilmoitettava Vipu –palvelussa tai peruslohkojen muutoslomakkeella 102C. Ilmoita lohkojaot ja uusien lohkojen lohkonumeroiden Vipu –palvelussa tai kuntaan lomakkeella 102C 30.4. mennessä, jotta saat korjatut, lopulliset peruslohkojen tiedot käyttöösi päätukihakuun.

Sopimushakemuksen jättämisen jälkeen hallintaan tulleista yksittäisistä lohkoista on ilmoitettava 15.6.2022 mennessä maaseutuelinkeinoviranomaiselle (aktiiviviljelijät) tai ELY -keskukseen (rekisteröidyt yhdistykset ja vesioikeudelliset yhteisöt). Sopimukseen lisättävistä lohkoista on ilmoitettava Vipu-palvelussa tai toimittamalla kopio peruslohkolomakkeesta 102A ELY-keskukseen. Sopimuksen edellyttämä suunnitelma on päivitettävä siten, että se sisältää myös sopimukseen hakemuksen jättämisen jälkeen haetut lohkot.

Sopimuksen tekevät aktiiviviljelijä ja se elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (jäljempänä ELY-keskus), jonka toimialueella maatilan talous­keskus tai tuotantorakennus sijaitsee. Jos maatilalla ei ole talouskeskusta tai tuotantorakennusta, sopimus tehdään sen ELY -keskuksen kanssa, jonka alueella pääosa maatilan pelloista sijaitsee.

Sopimuksen voivat tehdä myös rekisteröity yhdistys tai vesilain (587/2011) 12 luvussa tarkoitettu vesioikeudellinen yhteisö ja se ELY-keskus, jonka toimialueella sopimukseen haettu alue sijaitsee.

Sopimusalueen on oltava ympäristösopimuksen tekijän hallinnassa koko sopimuskauden. Sopimus voidaan tehdä koskemaan myös vuokrattuja alueita sillä edellytyksellä, että vuokrasopimus on voimassa koko sopimuskauden. Hakemus ja ELY -keskuksen erillinen päätös muodostavat sopimuksen. Sopimus on tehty, kun ELY -keskus on erillisellä päätöksellään hyväksynyt hakemuksen.

2 Sopimuksen yleiset edellytykset

Ympäristösopimuksen tekemisen edellytyksenä on, että sopimus on tarkoituksenmukainen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa vuosille 2014 - 2020 asetettujen tavoitteiden sekä luonnonvarojen kestävän käytön ja ympäristön tilan kannalta.

Ympäristökorvauksen myöntämisen edellytyksenä on, että korvauksenhakija noudattaa täydentäviä ehtoja.  

Kosteikon hoitosopimuksen perustason vaatimukset:

  1. Luonnonsuojelulain mukaiseen luonnonsuojeluohjelmaan kuuluvan tilan maatalousmaalla ei saa suorittaa toimenpiteitä, jotka vaarantavat alueen suojelun tarkoituksen.
  2. Luonnonsuojelulain 9 §:n, 24§:n, 25§:n sekä 47§:n lintuja koskevia suojelupäätöksiä mukaisia suojelupäätöksiä tulee noudattaa. Samoin tulee noudattaa luonnonsuojelulain 64 §:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettujen alueiden osalta, 64 a ja 65 b § sekä 65 c §:n nojalla tehtyjä päätöksiä. Luonnonsuojelulain 13§:n, 17§:n, 29§:n ja 30§:n mukaisia lintujen elinympäristöjä koskevia suojelupäätöksiä tulee noudattaa maatalousmaalla. Natura 2000 -alueen valinnan perusteena olevia luontotyyppejä ei saa merkittävästi heikentää. Natura 2000 -alueen valinnan perusteena olevia lajeja ei saa merkittävästi heikentää. Toimenpiteistä, jotka saattavat merkittävästi heikentää Natura 2000 -verkostoon kuuluvan alueen suojelun perusteena olevia luonnonarvoja tulee tehdä ilmoitus ELY -keskukselle.

Sopimus voidaan tehdä ja tukea maksaa sopimuskauden aikana, kun korvauksen hakija täyttää aktiiviviljelijää ja ikää koskevat vaatimukset.

Aktiiviviljelijävaatimus

Aktiiviviljelijäkäsitteen niin sanottua kieltolistaa ei ole enää sovellettu vuodesta 2019 alkaen. Muutoksen myötä EU:n suoria tukia tai ohjelmaperusteisia viljelijäkorvauksia hakevalta viljelijältä ei enää tarkasteta kieltolistalla olevien toimintojen hallinnointia.

Ikävaatimukset (koskee aktiiviviljelijää)

Korvauksenhakijan tai hänen puolisonsa on oltava sopimuskauden alkamista edeltävän vuoden joulukuun 31. päivänä vähintään 18-vuotias. Vuonna 2022 sitoutuvan hakijan tai hänen puolisonsa tulee siten olla syntynyt viimeistään 31.12.2004.

Alle 18-vuotiaan kanssa voidaan tehdä sopimus vain silloin, jos hän on solminut avioliiton tai jos hän harjoittaa maatilataloutta yhteisomistajana yhdessä vanhempiensa tai heistä jommankumman kanssa tai ikää koskevasta vaatimuksesta poikkeamiseen on muita erityisiä syitä.

Jos kysymyksessä on useamman viljelijän yhdessä harjoittama maatilatalous tai yhteisömuodossa harjoitettava maatilatalous, voidaan sopimus tehdä sillä edellytyksellä, että näiden osalta vähintään yksi viljelijä, yhtiömies, jäsen tai osakas täyttää ikää koskevan edellytyksen. Ikäedellytys ei koske julkisoikeudellisia yhteisöjä, yhdistystä, yhteisöä, säätiötä, koulutilaa ja vankilatilaa.

Korvauksen määrää ja ehtoja voidaan muuttaa sopimuskauden aikana, jos Euroopan unionin lainsäädännön muutokset, päällekkäisen maksun estäminen tai perustasoa koskevat muutokset sitä edellyt-tävät. Jos korvauksensaaja ei hyväksy tällaista mukautusta, hänellä on oikeus luopua sopimuksesta ilman takaisinperintää.

3 Asiakirjojen säilyttäminen

Korvauksen ehtoihin liittyvät asiakirjat, muistiinpanot ja todistukset, joita ei toimiteta ELY -keskukseen, on säilytettävä vähintään neljän vuoden ajan sopimuskauden päättymisestä.

4 Korvauksensaajan ilmoitusvelvollisuus

Korvauksensaaja on velvollinen antamaan korvauksen myöntävälle ELY-keskukselle korvauksen myöntämisen ja maksamisen edellytyksiä koskevat oikeat ja riittävät tiedot.

Hakijan on viipymättä ja viimeistään 15 työpäivän kuluessa ilmoitettava korvauksen myöntäneelle ELY-keskukselle sellaisesta korvauksensaajaa tai korvattavaa toimintaa koskevista olosuhteiden muutoksista, joka saattaa vaikuttaa korvauksen määrään tai aiheuttaa korvauksen takaisinperimisen tai lakkauttamisen.

Tässä tarkoitettuja muutoksia ovat esimerkiksi koko tilan tai sen osan myynti tai vuokraus toiselle viljelijälle.

Tietojen toimittaminen

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman (2014-2020) toimenpiteitä toteuttava korvauksensaaja sitoutuu ohjelman seurannan ja arvioinnin mahdollistamiseksi toimittamaan pyydettäessä tiedot korvattavan toimenpiteen vaikutuksista.

5 Sopimuskausi

Sopimus tulee voimaan sopimuskauden alkaessa. Sopimuskausi alkaa 1.5.2022. Sopimuskausi on viisi (5) vuotta (1.5.2022–30.4.2027). Sopimusvuodella tarkoitetaan ajanjaksoa 1.5.–30.4.

Ympäristösopimuksen sopimuskausi ja –vuosi voivat alkaa 1.5.2022.

6 Sopimuksen edellyttämät toimenpiteet

Toimenpiteiden on perustuttava hyväksyttyyn suunnitelmaan. Hakemuksen liitteenä olevassa suunnitelmassa on yksilöitävä vuosittaiset toimenpiteet lohkoittain ja niiden aikataulu. (ks. hakuohjeen kohta 6 Liitteet).

Kosteikon vuotuisia hoitotoimenpiteitä voivat olla lietteen poisto tarvittaessa ja mahdollisten kemiallisten saostusaineiden poisto ja lisäys, patojen ja uoman hoitotoimet, kosteikon tai uoman reuna-alueiden kasvillisuuden niitto ja kasvijätteen poiskorjuu sekä muut vastaavat hoitotoimenpiteet. Niittojäte voidaan käyttää hyödyksi.

Luonnonmukaistettujen uomien hoidossa on huolehdittava pohjapadoista, eroosiosuojauksista ja muista vastaavista veden virtaamaa hidastavista rakenteista sekä uoman reuna-alueiden kasvillisuuden säilymisestä tai tulvatasanteiden avoimuudesta.

Tulva-alueilta on poistettava tarvittaessa kasvillisuutta tai sille laskeutunutta maa-ainesta. Sopimusaluetta saa laiduntaa, jos se ei haittaa luonnon monimuotoisuutta tai vesiensuojelua. Laidunnuksesta aiheutuva eroosio on estettävä.

Korvauksenhakijaa kuullaan ennen sopimuksen tekemistä, jos ELY -keskus aikoo tehdä suunnitelmassa esitettyihin toimenpiteisiin muutoksia.

Sopimusalueella toteutettavista toimenpiteistä on tehtävä lohkokohtaisia muistiinpanoja. Muistiinpanoihin on kirjattava vähintään lohkon nimi, tunnus ja pinta-ala sekä vuosittaiset toimenpiteet, niiden toteuttamisaika, kesto ja toimenpiteiden vaikutukset ympäristöön. Kestolla tarkoitetaan toimenpiteen toteuttamiseen käytettävää aikaa.

Sopimuksessa korvauksenhakija sitoutuu hoitamaan sopimusaluetta sopimukseen hyväksytyn suunnitelman ja sopimusehtojen mukaisesti.

7 Ympäristökorvauksen määrä

Sopimuksen perusteella maksettavan ympäristökorvauksen määrä todetaan ELY-keskuksen tekemässä sopimuspäätöksessä.

Hakijalle maksetaan ympäristökorvausta kosteikon hoidosta 450 euroa vuodessa sopimukseen sisältyvältä hehtaarilta.

Ympäristösopimukseen sisällytettävien toimenpiteiden on ylitettävä täydentävien ehtojen ja maatalousmaan säilyttämistä koskevat vaatimukset. Toimenpiteet voidaan hyväksyä, jos ne ovat perusteltu sopimuksen tavoitteiden saavuttamisen kannalta.

Ympäristösopimus ei voi sisältää toimenpiteitä, joiden toteuttamisesta maksetaan muuta Euroopan unionin ei esim. tavaran tai palvelun muodossa tai kansallisen tukijärjestelmän tukea tai jotka korvauksen hakija on velvoitettu tekemään muun lainsäädännön perusteella.

Toimenpiteille, joista maksetaan jo muuta tukea, ei voida maksaa ympäristökorvausta.

8 Ympäristökorvauksen vuosittaisen maksun hakeminen ja maksaminen ympäristösopimuksista

Ympäristösopimuksen maksua on haettava vuosittain. Maksua voi hakea vuosittain sähköisesti tai lomakkeella 101B viimeistään hakemuksen viimeisenä jättöpäivänä.

Maksu suoritetaan sille tilille, jonka korvauksenhakija on ilmoittanut maaseutuelinkeinoviranomaiselle (aktiiviviljelijät) ja ELY-keskukseen (ry:t) lomakkeella 101D.

Jos hakemus tai liitteet myöhästyvät, tuki alenee säädösten mukaisesti. Hakemus voi myöhästyä enintään 25 kalenteripäivää, jonka aikana tuki vähenee 1 % /työpäivä. Jos hakemus myöhästyy yli 25 kalenteripäivää, korvausta ei makseta. Samalla tavalla menetellään 1. sopimusvuoden korvauksen maksamisessa, jos sopimuksen tekemistä koskeva hakemus on myöhästynyt.

Jos vuosittaista maksua ei haeta, se katsotaan sopimuksesta luopumiseksi, ellei maksuhakemus ole jäänyt tekemättä säädösten tarkoittaman ylivoimaisen esteen vuoksi.

Ympäristökorvausta voidaan maksaa kasvulohkolle silloin, kun sen pinta-ala on vähintään 0,05 hehtaaria.

Korvauksen maksamisen edellytyksenä on, että maksettavan tuen määrä sopimusvuodelta on vähintään 100 euroa.

Jos viljelijä on päätukihaussa ottanut uuden digitoidun pinta-alan käyttöönsä, viljelijän katsotaan samalla hyväksyneen uuden pinta-alan käyttämisen myös sopimuksen mukaisen ympäristökorvauksen maksamisessa.

Korvaukseen oikeutettu pinta-ala todetaan vuosittain päätukihaussa annettujen tietojen sekä ELY -keskuksen valvomien tilojen valvontatietojen perusteella.

Ympäristökorvaus voidaan maksaa vuosittain sen jälkeen, kun mahdolliset valvonnat on saatettu päätökseen ja kyseessä olevan sopimuksen ehtoja on noudatettu. Ympäristökorvaus maksetaan ensimmäisen kerran sinä vuonna, kun sopimuskausi alkaa.

Ympäristökorvaus voidaan maksaa sopimuskauden aikana kerran jokaiselta sopimusvuodelta ja enintään niin monta kertaa kuin on sopimusvuosien lukumäärä.

Maksettavaan ympäristökorvaukseen voidaan tehdä suhteellinen vähennys niiden toimenpiteiden osalta, jotka on jäänyt tekemättä ylivoimaisen esteen jälkeen.

9 Sopimuksen tarkentaminen

Sopimuksen mukaisia toimenpiteitä voidaan tarvittaessa tarkentaa sopimuksen voimassaoloaikana, jotta sopimukselle asetetut tavoitteet eivät vaarantuisi. Tarkentaminen voidaan tehdä korvauksen saajan hakemuksesta tai ELY-keskuksen aloitteesta ennen seuraavan sopimusvuoden alkua.

Tarkentamista on haettava kirjallisesti ELY-keskukselta. Ennen tarkentamista korvauksen saajaa on kuultava asiasta. ELY-keskuksen sopimuksen tarkentamista koskevasta päätöksestä voi hakea oikaisua. (ks. kohta ”Muutoksenhaku”).

10 Sopimuksen tai sen osan vaihtaminen toiseksi sopimukseksi

Sopimus tai sen osa voidaan vaihtaa toiseksi erityyppiseksi sopimukseksi sen voimassaoloaikana edellyttäen, että tällaiseen vaihtoon sisältyy ilmeisiä etuja ympäristön kannalta ja voimassa oleva sopimus tehostuu merkittävästi. Sopimusta vaihdettaessa alkaa uusi sopimuskausi.

Sopimuksen vaihtamista haetaan keväällä päätukihaun yhteydessä ELY-keskuksesta.

11 Sopimuksen siirtäminen

Sopimuksen pinta-alaa voidaan muuttaa, jos sopimus siirretään sukupolvenvaihdoksen tai koko maatilan hallinnan siirron vuoksi tai osa maa-alasta siirtyy toiselle henkilölle tai jos tilan tuotantosuunta vaihtuu tai muuttamiseen on muu vastaava syy.

Jos koko maatila siirretään toiselle henkilölle sopimuksen voimassaolon aikana, kyseinen, tukikelpoisuusehdot täyttävä, toinen henkilö voi jatkaa sopimusta sen jäljellä olevan voimassaoloajan tai sopimus voi raueta eikä jo maksettua korvausta peritä takaisin.

Sopimusta jatkavan korvauksen saajan on noudatettava siirrettyä sopimusta koko sen jäljellä olevan sopimusajan.

Sopimuksen siirtämistä on haettava 15 työpäivän kuluessa omistus- tai hallintaoikeuden siirtymisestä toimittamalla lomake 160 ELY -keskukseen.

ELY -keskuksen on tehtävä siirtämistä koskevaan hakemukseen päätös oikaisuvaatimusosoituksin. Jos omistajia tai haltijoita on useampia, on tiedoksiannon vastaanottajan annettava päätös tiedoksi muille omistajille tai haltijoille hallintolaissa (434/2003) säädetyllä tavalla.

12 Sopimuksen pinta-alan väheneminen

Jos korvauksensaaja poistaa sopimuksesta alaa (syynä esim. talonrakentaminen tai tien rakentaminen) siten, ettei kyseisellä alalla voida enää toteuttaa sopimuksen toimenpiteitä, peritään sopimuksesta poistetulle alalle maksetut korvaukset takaisin. Jos sopimusala tämän takia pienenee alle vähimmäisalan (0,3 ha), sopimus puretaan ja kaikki siitä maksetut korvaukset peritään takaisin.

Sopimusala voi kuitenkin vähentyä kohdassa 11 mainituin ehdoin. Jos ala vähenee hallinnan siirron johdosta alle vähimmäispinta-alan, sopimus puretaan. Takaisinperintää ei hallinnansiirtotilanteissa aiheudu.

Sopimusala voi vähentyä ylivoimaisen esteen tai poikkeuksellisen olosuhteen vuoksi ilman takaisinperintää.

13 Sopimuksesta luopuminen

Jos korvauksensaaja luopuu koko sopimuksesta ennen sopimuskauden päättymistä, maksettu ympäristökorvaus peritään takaisin. Ympäristökorvauksen perimiseen sovelletaan lakia maatalouden tukien toimeenpanosta (192/2013).

Jos sopimuksesta luopumisen syynä on ylivoimainen este, ympäristökorvausta ei peritä takaisin.

Hakijan on esitettävä ylivoimaisesta esteestä riittävät todisteet kirjallisesti. Esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeen osalta tällainen on lääkärinlausunto hakijan terveydentilasta.

Sopimuksesta luopumista koskeva ilmoitus, kuten myös ilmoitus ylivoimaisten esteiden aiheuttamasta sopimuksesta luopumisesta, on tehtävä kirjallisesti ELY -keskukseen ennen luopumista ja ylivoimaisen esteen ollessa kyseessä viipymättä ja viimeistään 15 työpäivän kuluessa siitä, kun korvauksensaajan tai hänen oikeudenomistajansa on mahdollista tehdä tässä tarkoitettu ilmoitus.

Jos korvauksensaaja luopuu sopimuksesta ennen sopimuskauden päättymistä, uusi vastaava sopimus voidaan jättää tekemättä kunnes kaksi vuotta on kulunut luopumisesta. Tämä koskee myös tapauksia, joissa vuosittainen maksu on jäänyt hakematta, jolloin tilanne katsotaan sopimuksesta luopumiseksi.

14 Sopimuksen purkaminen ja ympäristökorvauksen takaisinperiminen

ELY-keskus voi purkaa sopimuksen, jos sopimuksen tehnyt korvauksensaaja on salannut sopimuksen tekemiseen olennaisesti vaikuttavan seikan tai antanut sellaisesta virheellistä tietoa. Sopimus voidaan purkaa myös, jos sopimuksenhaltija rikkoo sopimusehtoja.

Virheellisesti tai perusteetta maksettu korvaus peritään takaisin, jos

  • korvauksen myöntämisen tai maksamisen edellytykset eivät ole täyttyneet;
  • hakija ei ole noudattanut korvauksen ehtoja;
  • hakija on antanut sellaisen virheellisen tai puutteellisen tiedon, joka on olennaisesti vaikuttanut korvauksen myöntämiseen tai maksamiseen;
  • korvauksen saaja kieltäytyy avustamasta tarkastuksessa tai
  • Euroopan unionin lainsäädäntö tätä edellyttää.

Tuen takaisinperimisestä päättää korvauksen myöntänyt viranomainen.

Perusteettomasti tai liikaa maksetulle määrälle voidaan periä korkoa maatalouden tukien toimeenpanosta annetun lain (192/2013) 32 §:n mukaan. Perittävälle määrälle on suoritettava korkolain (633/1982) 4 §:n 1 momentissa tarkoitettua vuotuista viivästyskorkoa. Korko lasketaan sen ajan perusteella, joka alkaa 61 päivää takaisinperintäpäätöksen tekemisajankohdasta ja päättyy saatavan suorittamisajankohtaan tai, jos saatava vähennetään myöhemmin maksettavasta erästä, vähennyksen tekemisajankohtaan.

Periminen toimitetaan siinä järjestyksessä mitä verojen ja maksujen täytäntöönpanosta annetussa laissa (706/2007) on säädetty.

15 Valvonta ja seuraamukset

Korvausta valvovilla viranomaisilla on oikeus valvontatehtävän edellyttämässä laajuudessa tarkastaa korvauksen myöntämisen ja maksamisen edellytykset.

Korvauksensaaja on velvollinen korvauksetta esittämään tarkastusta suorittavalle kaikki korvaukseen liittyvät asiakirjat ja muutoinkin tarvittaessa avustamaan tarkastuksessa.

Korvausta voidaan alentaa tai korvaus voidaan jättää maksamatta, jos Euroopan unionin lainsäädäntö tai kansallinen lainsäädäntö tätä edellyttää tai jos hakija on jättänyt noudattamatta sopimukseen perustuvia korvauksen ehtoja. Tehtävän vähennyksen määrään vaikuttavat tuen ehtoja koskevan laiminlyönnin vakavuus, laajuus, kesto ja toistuvuus.

Jos valvonnassa todetaan, että korvauksensaaja ei ole noudattanut sopimusehtoja, täydentäviä ehtoja, maatalousmaan säilyttämisvelvoitetta tai jos sopimuksen mukaisissa pinta-aloissa on virheitä, voidaan korvauksensaajalle maksettavaa ympäristökorvausta vähentää siten kuin siitä erikseen säädetään.

16 Muutoksenhaku

Päätökseen saa hakea muutosta tekemällä kirjallisen oikaisuvaatimuksen päätöksen tehneelle ELY -keskukselle 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.