Ympäristösitoumuksen verkkokoulutus

Ympäristösitoumuksen ilmasto- ja ympäristökoulutus -toimenpiteen ehtona on verkkokoulutuksen suorittaminen. Koulutus pitää suorittaa sitoumusvuoden aikana. Jos olet sitoutunut toimenpiteeseen peltotukien haussa vuonna 2023, koulutus pitää suorittaa viimeistään 30.4.2024. Koulutukseen kirjaudutaan Vipu-palvelun kautta. Suoritusmerkintä näkyy Priima-oppimisalustalla.

Koulutuksen voi suorittaa kuka tahansa maatilan osallisista.

Koulutusvaihtoehdot ovat seuraavat:

  • Hiilensidonta peltomaahan ja maaperän kasvukunto
  • Kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen maatilalla
  • Maatalousluonnon monimuotoisuuden edistäminen
  • Maatilan vesiensuojelu
  • Integroidun torjunnan menetelmät.

Verkkokoulutukseen ei tarvitse valmistautua etukäteen. Aikaa koulutuksen tekoon kannattaa varata muutama tunti.

Voit sitoutua ilmasto- ja ympäristökoulutus -toimenpiteeseen myös tulevina vuosina, mutta et voi suorittaa samaa koulutusta kahta kertaa.

Kysymyksiä ja vastauksia ympäristösitoumuksen verkkokoulutuksesta

Koulutukseen kirjaudutaan Vipu-palvelun kautta. Koulutuksen suorittavalla maatilan osallisella pitää olla maatilan asiointioikeudet.

Kirjaudu Vipu-palveluun. Mene Hae ja ilmoita -osioon. Klikkaa linkkiä Ympäristösitoumuksen ilmasto- ja ympäristökoulutus. Avautuvalta sivulta pääset siirtymään verkkokoulutukseen Priima-oppimisalustalle.

Voit tarkistaa vuoden 2023 peltotukien hakemuksestasi, oletko sitoutunut toimenpiteeseen. Hakemuksesi näet Vipu-palvelussa.

Koulutuksen voi suorittaa vain maatilan osallinen. Neuvojaa ei voi valtuuttaa suorittamaan koulutusta.

Koulutuksen voi suorittaa vain verkkokoulutuksena. Muut suoritustavat eivät ole mahdollisia.

Suosittelemme verkkokoulutuksen suorittamista tietokoneella, sillä tietokoneen näytöltä tekstit ja valinnat näkyvät parhaiten. Voit suorittaa koulutuksen halutessasi myös älypuhelimella.

Koulutus toimii parhaiten Google Chrome- ja Mozilla Firefox -selainohjelmien tuoreimmilla versioilla. Apple Safari -selaimella verkkokoulutuksessa on havaittu pieniä puutteita.

Voit hakea asiointioikeuksia maatilan osallisille lomakkeella 457.

Koulutuksesta ei tule arvosanaa. Suoritus on hyväksytty tai hylätty.

Voit tarkistaa Priima-oppimisalustalta, oletko suorittanut koulutuksen. Suoritetun koulutuksen yhteydessä näet 100 % suoritettu -merkinnän. 

Myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana suoritukset näkyvät myös Vipu-palvelussa. 

Pääset jokaiseen koulutukseen, mutta vain ensimmäinen suoritettu koulutus luetaan hyväksytyksi ensimmäiselle sitoumusvuodelle. Seuraavana vuonna valittavinasi ovat neljä muuta koulutusta.  

Tulevina vuosina et voi suorittaa samaa koulutusta kuin tänä vuonna.

Voit tehdä koulutuksen uudelleen, jos et päässyt läpi. Yrityskertoja ei ole rajattu.

Jos olet sitoutunut ilmasto- ja ympäristökoulutus -toimenpiteeseen, mutta et suorita koulutusta eli et täytä toimenpiteen ehtoja, tilakohtaisesta toimenpiteestä maksettavaa korvausta vähennetään 20 prosenttia.

Kun aloitat koulutuksen, tutustu sen alussa olevaan ohjeistukseen.

Tarkista, onko syy jokin seuraavista:

  • Tarkista, oletko suorittanut kappaleen loppuun asti. Jos kappaleen suorittaminen on kesken, et pääse etenemään koulutuksessa. Kun olet suorittanut kappaleen, sen oikeassa yläkulmassa näkyy vihreä väkänen. Huomaa, että kappaleen lopussa on Yhteenveto-sarake, jossa pitää painaa Confirm-painiketta (vahvista).
  • Jos Seuraava-painike katoaa näkyvistä, odota hetki. Painike tulee takaisin näkyviin, kun edellisen kappaleen suoritus on . Jos painike ei tule uudelleen näkyviin, klikkaa Edellinen-painiketta.
  • Rullaa sivua tarpeeksi alas ja sivuille, jotta kaikki sivulla oleva teksti ja painikkeet tulevat näkyviin.

Esimerkki ympäristösitoumuksen verkkokoulutuksesta.

Käy kappaleen sisältö läpi ja tee tehtävät. Siirry eteenpäin Seutaava-painikkeesta ja tarvittaessa taaksepäin Edellinen-painikkeesta. 

Esimerkki Confirm-painikkeesta ympäristösitoumuksen verkkokoulutuksessa.  Vahvista kappaleen lopussa, että olet käynyt sen sisällön läpi. Klikkaa Confirm-painiketta (vahvista). Sen jälkeen voit siirtyä seuraavaan kappaleeseen. 

Koulutus suljetaan 30.4.2024 jälkeen. Keskeneräisiksi jääneet koulutussuoritukset ja ylimääräiset suoritukset poistetaan. Vain ensimmäinen koulutussuorituksesi hyväksytään. Tieto hyväksytystä suorituksesta näkyy Vipu-palvelussa.

 

 

Tarvitsetko apua?

Voit kysyä apua kunnastasi. Hae yhteystiedot   

Voit ottaa yhteyttä kuntaan myös Vipu-palvelun kautta. Klikkaa Vipussa Käytön tuki -kohtaa. Saat esiin yhteydenottosivun, jossa voit valita, haluatko apua sähköpostitse vai puhelimitse.

Sivu on viimeksi päivitetty 11.7.2024